Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...


Μόνο μία ημέρα κράτησε για την νέα κυβέρνηση η περίοδος θετικών ειδήσεων και αισιόδοξων εξαγγελιών. Χθες η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα είναι απότομη για τον Γ. Παπανδρέου που υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τίθεται εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, παρουσία και των συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Λούκας Κατσέλη και... Γ. Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο εξερχόμενος ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος από ότι λίγες ώρες πριν, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Πόλη. Ενώ εκεί είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 10%, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από το Μαξίμου υποστήριξε ότι τελικά ίσως παραμείνει σε μονοψήφιο ποσοστό. Την ίδια ώρα ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο χρέος μόνο το πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 293 δισ. ευρώ, την ώρα που προεκλογικά τα κόμματα έριζαν εάν προσέγγιζε τα 285 δισ. ευρώ. «Τους ενημέρωσα για τις εξελίξεις στην συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις που είναι αρκετά ανησυχητικές. Κατά τον ίδιο στη συνέχεια η συζήτηση εστράφη στον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ αποκάλυψε ότι θα επαναληφθούν οι συναντήσεις αυτού του αντικειμένου, καθώς ο Γ.Παπανδρέου του ζήτησε να υπάρχει διαρκής σταθερή συνεργασία. Ο κ.Προβόπουλος εκτιμάται ότι ζήτησε από τον Γ.Παπανδρέου τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές που η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει με βάση την ευρεία νίκη της και την άνετη αυτοδυναμία της στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι ο κ.Προβόπουλος θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και τον υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη.
"Περάσαμε τον κάβο"
Ο Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Παπούλια για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
"Διαβήκαμε την δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς", ανέφερε ο κ.Προβόπουλος στον κ.Παπούλια και σημείωσε ότι "υπάρχουν ακόμη προβλήματα αλλά περάσαμε τον κάβο, καθώς το τραπεζικό σύστημα κράτησε στην κρίση".
Μικρό το... καλό
Οπως είναι προφανές, όταν το όριο της Λισαβόνας για το έλλειμμα είναι 3% και η τελευταία επίσημη εκτίμηση για φέτος ήταν 6%, το να μείνει κάτω του 10% δεν αποτελεί κάποια θετική είδηση.
Το άλμα του δανεισμού την τελευταία διετία, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που προκάλεσε η διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στέλνει το δημόσιο χρέος σε δυσθεώρατα ύψη.
Και τα δύο μεγέθη πρέπει να επιστρέψουν άμεσα σε πορεία ελεγχόμενης συρρίκνωσης, προκειμένου η χώρα να παραμείνει συνεπής προς τη Συνθήκη της Λισαβόνας, έστω σε καθεστώς επιτήρησης όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, μέχρι την εξυγίανση.
Η κυβέρνηση αναμένετει την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές εν όψει της εξέτασης του ελληνικού αιτήματος για παράταση του χρονικού ορίου της επιτήρησης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: