Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

«Ελπίζω να βρούμε τη λύση» Στο EWG το «πολύπλοκο ζήτημα» του δανείου-γέφυρα


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup για το «πολύπλοκο ζήτημα» της χρηματοδότησης-γέφυρας, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ήταν σύντομη και απλώς εξετάστηκαν οι επιλογές και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες, ώστε να μελετηθεί πώς αυτό θα καταστεί εφικτό.

Την Τρίτη θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα η ομάδα εργασίας του Eurogroup, το EuroWorking Group. Την σύγκληση του EWG είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόφσκι.

«Θέλουμε να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε την Ελλάδα με τις δανειακές υποχρεώσεις της», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που επανεξελέγη στην προεδρία του Eurogroup, επανέλαβε το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται και τις κινήσεις που απαιτούνται από την Αθήνα για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος από τον ESM, που μπορεί να διαρκέσει έως 4 εβδομάδες. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ο απαιτούμενος χρόνος να μειωθεί στις δύο εβδομάδες.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δύο έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ώστε να επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στη χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζει το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει μέχρι την Τετάρτη τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά αφορούν βάσει του κειμένου της συμφωνίαςτον ΦΠΑ, το Ασφαλιστικό, το φορολογικό, την ΕΛΣΤΑΤ και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Κατόπιν, συνέχισε ο πρόεδρος του Eurogroup και εάν έχουν περάσει από την ελληνική Βουλή τα συγκεκριμένα μέτρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Πέμπτη το πρωί ώστε να δοθεί το «σινιάλο» σε όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια προβλέπεται ότι πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης. 

Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί μέσω νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup η εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μέσω του ESM.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ελλάδα, θέμα που, όπως είπε, μας απασχόλησε ιδιαίτερα μετά και το ελληνικό δημοψήφισμα που έπληξε περαιτέρω την αξιοπιστία της Ελλάδας. Εξ ου, άφησε να εννοηθεί, και ζητείται η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τη ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων από την ελληνική πλευρά.

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup εξήγησε για άλλη μια φορά ότι ενώ πριν το δημοψήφισμα μιλούσαμε για επιμήκυνση υπάρχοντος προγράμματος, πλέον μιλούμε για εντελώς νέο πρόγραμμα, με πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση και κατ' επέκταση πιο αυστηρές και περισσότερες δεσμεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στα όσα καλείται η Ελλάδα να κάνει την επόμενη εβδομάδα, και ουσιαστικά αφορούν την αποδοχή του συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι οι εκταμιεύσεις από τον Μηχανισμό θα ξεκινήσουν όταν έχουν γίνει όλα τα βήματα και θα έχει υπάρξει τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.

Ακόμη, τόνισε ότι αναμένει το ΔΝΤ να συμβάλλει στο νέο πρόγραμμα.

Δύσκολο έργο το δάνειο-γέφυρα

Για τις δυσκολίες του ζητήματος για δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα προειδοποίησαν υπουργοί και αξιωματούχοι των Βρυξελλών και πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, την τρίτη μέσα σε τρεις μέρες.

«Πρέπει να βρούμε βραχυπρόθεσμες λύσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας και θα αρχίσουμε να το συζητούμε σήμερα», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το πρωί στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν προσωρινές λύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του τριετούς προγράμματος.

«Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να βρούμε τον σωστό τρόπο για να το κάνουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ προειδοποίησε πάντως ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι «δύσκολη».

«Δεν νομίζω ότι πολλές χώρες έχουν εντολή να δώσουν χρήματα άνευ όρων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτών, η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τους κανόνες για την εφαρμογή ενός από τα βασικά σημεία του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή «τους όρους για να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο» εγγυοδοτήσεων, την δημιουργία του οποίου απαιτούν οι πιστωτές, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: