Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τέλη Σεπτεμβρίου το ν/σ στη Βουλή Στο επίκεντρο της ατζέντας της τρόικας ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων


Στο επίκεντρο της ατζέντας της τρόικας ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης τιμές και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ για θέματα φορολογίας.

Η έλευση των στελεχών που επικουρούν την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας πριν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης επεξεργασία των θεμάτων που άπτονται της φορολογίας πριν αυτά τεθούν προς συζήτηση με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρα το σχέδιο προσχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Ειδικότερα, εξετάσθηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, όπως το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξαιρούνται από αυτόν. Το υπουργείο θεωρεί πως η προετοιμασία για την εφαρμογή του φόρου κινείται ικανοποιητικά και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα νομικής φύσης.

Σημειώνεται πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα αγροτεμάχια ή καλλιεργήσιμες γέες και ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή όχι.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμόζεται ανά ακίνητο και όχι επί συνόλου περιουσίας και λόγω της «τεράστιας» διεύρυνσης της φορολογικής βάσης την οποία θα επιφέρει θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους που σήμερα καταβάλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης τιμές και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως αρχικό στόχο την είσπραξη του 80% των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθεί η επιταγή του νέου Μνημονίου για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να βεβαιωθούν συνολικά έσοδα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Πάντως, από την πλευρά τους οι δανειστές θεωρούν πως η μέση εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κινηθεί κοντά στο 70%.

Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μεταβάλει τους υφιστάμενους υπολογισμούς του, καθώς θα απαιτηθεί πλέον η βεβαίωση 4,1 δισ. ευρώ από το νέο φόρο, ήτοι 500 εκατ. ευρώ περισσότερων. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στην μεταβολή της κλίμακας των 33 ζωνών που έχει καταρτίσει σήμερα το υπουργείο και η οποία προβλέπει επιβαρύνσεις από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: