Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Focus: «Διώξτε την Ελλάδα από την Ε.Ε και βάλτε την Τουρκία...»

newpost.gr








Focus: «Διώξτε την Ελλάδα από την Ε.Ε και βάλτε την Τουρκία...»
Ως ριζική λύση προτείνει την αντικατάσταση της Ελλάδας από την Τουρκία στη ζώνη του ευρώ, στο editorial (www.focus.de/finanzen/doenchkolumne/euro-krise-griechen-raus-tuerken-rein_aid_667081.html) του γερμανικού περιοδικού Focus, ο Uli Dönch.

«Μια προβληματική κατάσταση αφήνει τη ζώνη του ευρώ και αντικαθίσταται από μια ραγδαία αναπτυσσόμενη χώρα» γράφει ο διευθυντής του περιοδικού για να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια αφού αναφέρεται στην αφερεγγυότητα της Ελλάδας και στην Τρόικα που «χτενίζει» τα δημοσιονομικά της «άσωτης» χώρας αυτή την εβδομάδα, απειλώντας να μην δώσει τη δόση, αντιπαραβάλει αυτή την εικόνα με την εικόνα της Τουρκίας, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Γκιούλ στη Γερμανία (επίσκεψη κατά την οποία μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την πολιτική ενσωμάτωσης των μεταναστών στη Γερμανία, δημιουργώντας αντιδράσεις). Γράφει ο Dönch ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε είναι όνειρο πολλών δεκαετιών και συμπεραίνει ότι αυτή η επιθυμία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ.

«Για τους περισσότερους, λέει ο εκδότης του Focus, η ιδέα μπορεί να είναι ένα σοκ. Ένα μουσουλμανικό κράτος στην χριστιανική Ευρωπαϊκή Ένωση». Με καθαρά οικονομικούς όρους όμως –συνεχίζει- η ένταξη της Τουρκίας θα ήταν η απάντηση στην ερώτηση: «Αν όχι η Τουρκία, ποιος άλλος;».

Η Τουρκία για τον Γερμανό δημοσιογράφο είναι η λύση για την οικονομική και δημογραφική γήρανση της Ευρώπης. «Οι οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες είναι σαφείς: Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 κατά 11,6 τοις εκατό, ψηλότερα από την Κίνα… Στην ευρωπαϊκή ακτή της η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι αυτή των 20 έως 25 ετών, νέοι γεμάτοι φιλοδοξίες και αυτοπεποίθηση».

Για τον Dönch ακόμα και η λέξη «Δημοκρατία» και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, δεν έχει σημασία μπροστά στο οικονομικό της «θαύμα». «Φαντάζεστε ότι όλα αυτά «ζυγίζουν όσο παλιότερα;» αναρωτιέται.

Και απαντά ο ίδιος, ότι λόγω των οικονομικών προκλήσεων οι ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν πιο «φρέσκα». «Με ποιο τρόπο να επιτρέψει η Ε.Ε στην Τουρκία να γίνει ένας πολύ στενός συνεργάτης της Ευρώπης και να την εντάξει στο σταθερό πυρήνα των εταίρων».

Το επιχείρημα του Dönch είναι σαφές. «Διώξτε τα κράτη-παρίες και φωνάξτε την Τουρκία. Θα χάσουμε την ευκαιρία και θα καθορίζουν την τύχη της Ευρώπης τα PIGS( Portugal, Italy, Grrece, Spain), όπως η Ελλάδα.»


Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: