Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Κλείδωσαν» τα μέτρα- σοκ για απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και φόρους


newpost.gr
«Κλείδωσαν» τα μέτρα- σοκ για απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και φόρους
Mέτρα λεηλασίας για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει η καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.
Την ίδια ώρα, «μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με εσωτερική έκθεσή του, την οποία δημοσιοποίησε το Mega. O Πολ Τομσεν μιλά για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που βρέθηκαν στο τραπέζι και φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία είναι:

- Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα κατά 100.000 άτομα μέχρι το 2015 (στόχος που ενδέχεται να αναπροσαρμοσθεί). Η μείωση θα γίνει με την επέκταση της εργασιακής εφεδρείας ενώ παραμένουν οι πιέσεις από την τρόικα για απολύσεις.

- Η οριζόντια μείωση μισθών του δημοσίου έως και 20%, πριν από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.

- Νέο μισθολόγιο με δαπάνες κάτω κατά 25%

- Περικοπές σε όλες τις συντάξεις μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς (που μπορεί να φθάσει το 20%) σε όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω 800 ή 1.000 ευρώ.

- Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

- Μείωση του αφορολόγητου στις 4 χιλιάδες ευρώ

-Αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες κοκ

-Η άμεση κατάργηση των οργανισμών και φορέων του δημοσίου που δεν έχουν αντικείμενο.

- H αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι το 2014, που θα παρασύρει όλους τους φόρους και τα τέλη στα ακίνητα, όπως το νέο ειδικό τέλος ακινήτων, το ΤΑΠ, καθώς και τις μεταβιβάσεις.

Aναλυτικότερα, την έξοδο από το Δημόσιο θα δουν, εκτός από τους απασχολούμενους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι εργαζόμενοι στις 1.500 δημοτικές επιχειρήσεις και τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι 54.000 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι 37.000 συμβασιούχοι.

Όσον αφορά το «μαχαίρι» στις συντάξεις, το ψαλίδισμα που θα κυμαίνεται από 5% έως 40% στις επικουρικές θα μπει από 1/11/2011 (αντί για 1/1/2012), ενώ για τις κύριες συντάξεις θα υπάρξει νέος ΛΑΦΚΑ ο οποίος θα θίξει τις μεγάλες συντάξεις.

Το ύψος του νέου ΛΑΦΚΑ και το ύψος της σύνταξης, σύμφωνα με τα «Νέα», δεν έχουν καθοριστεί και αποτελούσαν μέχρι αργά το βράδυ θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον, οριστικοποιείται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης, εξέλιξη που υπολογίζεται πως θα επιβαρύνει με τουλάχιστον άλλα 500 ευρώ το κάθε νοικοκυριό.

Παράλληλα θα υπάρξει νέα μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - εκτός από το 10% που έχει ήδη επιβληθεί - αλλά και στα εφάπαξ των άλλων Ταμείων που είναι ελλειμματικά.

Εν τω μεταξύ, μόνιμο ενδέχεται να είναι τελικά το τέλος ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που επιβλήθηκε για το 2011 και 2012 σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, η τρόικα ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να προσδιορίσει από τώρα μέτρα και για τη διετία 2013 - 2014.

Οι επικεφαλής της τρόικας εκτιμούν ότι ακόμη και με την παράταση του μέτρου θα χρειαστούν επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ και ξεκαθάρισαν ότι αυτό είναι το τελευταίο εισπρακτικό μέτρο που δέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: