Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη η κυβερνητική επιτροπή, αναβολή της ανακοίνωσης των νέων μέτρων

Μετά τη συμφωνία με την τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κυβερνητική επιτροπή, την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει για την κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη αργά το βράδυ της Τρίτης με την τρόικα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, καθώς θα περιμένει και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολιτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες.

Λίγο νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών προϊδέασε για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, λέγοντας ότι τα συμπληρωματικά μέτρα είναι αναγκαία.

«Αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες, και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το δράμα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αποφάσεις για τα μέτρα φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικά, καθώς αναμένονται και οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισθεί ποιο από τα παρακάτω μέτρα ή ποιος συνδυασμός μέτρων μπορεί να ισχύσει, περιλαμβάνουν:

  • Μισθοί: οριζόντια μείωση μισθών 20% πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα ισχύσει επί των μειωμένων μισθών. Επίσης, εξετάζεται η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο, καθώς και η αλλαγή του τρόπου πληρωμής, δηλαδή να μην προκαταβάλλεται ο μισθός, αλλά να εξοφλείται.
  • Συντάξεις: Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν στα 1.700-1.800 ευρώ. «Μαχαίρι» στα εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο περικοπών 30% σε συντάξεις κάτω από τα 55 έτη, καθώς και το ενδεχόμενο επιβολής ΛΑΦΚΑ από 2% έως 20%.
  • Απολύσεις: Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
  • Αφορολόγητο: Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
  • Ακίνητα: Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
  • Πετρέλαιο: Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: