Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόοδος στις συνομιλίες με την τρόικα, επιστρέφει το κλιμάκιο στην Αθήνα

Επί τάπητος το Μεσοπρόθεσμο

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Ικανοποιητική πρόοδος» υπήρξε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Πηγή της τρόικας έκαναν επίσης λόγο στο Reuters για «καλή πρόοδο» στη διάρκεια των συνομιλιών και πρόσθεταν ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συζητηθούν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες.

Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών επιστρέφει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος που θα επιτρέψει την καταβολή της 6ης δόσης.

Μέχρι τότε θα συνεχίσουν το έργο τους οι τεχνικές ομάδες, ενώ το Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος θα έχει περαιτέρω συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Τα αποτελέσματα των συνομιλιών της τηλεδιάσκεψης θα εξεταστούν σε κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη, στις 11:30 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Επί τάπητος όλο το Μεσοπρόθεσμο

Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεδιάσκεψη αναφέρει ότι στις συνομιλίες «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος» και προσθέτει:

«Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Επίσης, «το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ανοιχτή η συζήτηση για τα μέτρα

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρει ότι «η πλήρης αποστολή αναμένεται τώρα ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την επανέναρξη της αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει και συζητήσεις για πολιτικές», δηλαδή μέτρα.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters τόνισε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα» προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε να επισπευσθούν κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά οι βασικοί στόχοι παραμένουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο η νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: