Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Με σπασμένα τα νεύρα στην κυβερνητική επιτροπή

Μαραθώνια συνεδρίαση για τα μέτρα


http://img.protothema.gr/78B9B8C092285AD3181265C7A5988600.jpg

Με σπασμένα τα νεύρα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή για τα νέα, οδυνηρά μέτρα που αξιώνει η Τρόικα καθώς και για το ξαναγράψιμο του Μεσοπρόθεσμου.

Τα μηνύματα που φτάνουν από την κοινοβουλευτική ομάδα παραπέμπουν ακόμη και στην προοπτική παραιτήσεων βουλευτών, εφόσον υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ νωρίτερα από την Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε δραματικούς τόνους στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ζούμε τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα είναι αναγκαία, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, γιατί το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013. Είπε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα γίνεται με βάση τρία κριτήρια: την ανάγκη να σωθεί η χώρα χωρίς αίσθηση πολιτικού κόστους, τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και τρίτον την ανάσχεση της ύφεσης. «Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες», ανέφερε, αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα είναι οδυνηρά.


Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφοριες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ως πλέον πιθανά μέτρα εμφανίζονται:
- Το πλαφόν στις συντάξεις στα επίπεδα των 1.700 - 1.800 ευρώ τον μήνα
- Η επιβολή ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις, από 2% έως 20% ανάλογα με το ύψος τους.
- Η νέα μείωση, της τάξης του 20%, για τους μισθούς στο Δημόσιο, πριν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο, με την κατάργηση επιδομάτων, θα φέρει και νέα αφαίμαξη.
- Η καθυστέρηση της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στο Δημόσιο καθώς και κατάργηση των προκαταβολών στη μισθοδοσία.
- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ.
- Η επέκταση της επιβολής του τέλους ακινήτων έως και το 2014. Μάλιστα, αλλαγές στην τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής
- Η επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης προς εκείνο του πετρελαίου κίνησης.

Και, βεβαίως, το μέτρο - ταμπού που αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 20.000 έως 100.000 υπαλλήλους

Το protothema.gr από χτες χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως ένα θρίλερ που συνεχίζεται, αφού φαίνεται πως είναι πιθανό να μην υπάρξουν καν ανακοινώσεις σήμερα και να παραπεμφθεί η εξαγγελία των μέτρων για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά το ταξίδι Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον - θα δει Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ρεν (Κομισιόν), Τρισέ (ΕΚΤ) και μετά την έλευση των ελεγκτών της Τρόικας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: