Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ισοπέδωση συντάξεων με νέο χαράτσι...



Νέο χαράτσι που ισοπεδώνει τις συντάξεις επιβάλλει το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Προβλέπει ειδική εισφορά που κυμαίνεται από 2% μέχρι 20%. Από τον Νοέμβριο ισχύουν και οι δραστικές περικοπές στις επικουρικές. Ψαλίδισμα έως και 15% περιμένει τα...

εφάπαξ του Δημοσίου.


Καθιέρωση νέας εισφοράς στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ αναμένεται να περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα κυμαίνεται από 2% έως 20% (τα τελικά ποσοστά θα καθοριστούν ανάλογα με το κονδύλι που θα πρέπει να εξοικονομήσουν τα Ταμεία), ενώ επιπλέον "πέναλτι" θα επιβληθεί σε όσους είναι κάτω των 55 ετών.

Με διαδικασίες-εξπρές θα προχωρήσουν οι μειώσεις συντάξεων στα επικουρικά, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

Μαχαίρι θα μπει και στα εφάπαξ του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία αναμένεται να κοπούν έως και 15%. Ουσιαστικά η τρόικα ζητεί μέτρα εδώ και τώρα στο ασφαλιστικό σύστημα, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να δοθεί "εξτρά" χρηματοδότηση στα Ταμεία. Αναλυτικά τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ είναι τα εξής:

Επιβολή ειδικής εισφοράς -τύπου ΛΑΦΚΑ- στις συντάξεις. Σήμερα αναμένεται να "κλειδώσει" οριστικά το ποιους θα αφορά η νέα αυτή επιβάρυνση. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι παίρνουν πάνω από 800 ευρώ σύνταξη. Ωστόσο, έχουν εξεταστεί και εναλλακτικά σενάρια, με την εισφορά να επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.000 ή των 1.400 ευρώ.

Το ύψος της εισφοράς θα καθοριστεί πιθανότατα σήμερα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα κυμαίνεται από 2% έως 20%. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα υπήρχε εισφορά από 3% έως 14% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το ποιους συνταξιούχους θα αφορά η νέα επιβάρυνση
Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το ποιους συνταξιούχους θα αφορά η νέα επιβάρυνση




Για παράδειγμα, κάποιος που παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ αναμένεται να χάσει περίπου 30 ευρώ τον μήνα. Για όσους παίρνουν 2.700 ευρώ οι απώλειες θα είναι περίπου 400 ευρώ, δημιουργώντας έτσι νέο "πλαφόν" στις συντάξεις.

Παράλληλα θα μπουν και ηλικιακά κριτήρια για την εισφορά, με το "πέναλτι" να είναι μεγαλύτερο για όσους βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη. Για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετικό ποσοστό εισφοράς ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα (δηλαδή από 50 έως 55 ετών, από 55 ετών έως 60 και άνω των 60).

Σήμερα όσοι παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών πληρώνουν μία επιπλέον εισφορά από 6% έως 10%.

Νέα μείωση στο εφάπαξ από 1ης Νοεμβρίου στα Ταμεία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο η μείωση θα κυμαίνεται από 10% έως 15%, ενώ ανάλογη περικοπή είχε γίνει το καλοκαίρι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου και στον φορέα της ΔΕΗ.

Μάλιστα η μείωση αυτή θα αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις αλλά δεν έχουν ακόμα πάρει το βοήθημα. Ετσι, δημόσιος υπάλληλος που υπέβαλε αίτηση το 2010 θα πάρει τελικά το εφάπαξ του μειωμένο κατά 9.000 ευρώ (4.500 ευρώ έχασε από τη μείωση που έγινε το καλοκαίρι και άλλα 4.500 ευρώ θα χάσει τώρα).

Επίσπευση των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Οι αλλαγές επισπεύδονται μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι τέθηκαν και μία σειρά ακόμα προτάσεων, όπως η κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν την "έξοδο" πριν από το 55ο έτος και η επιβολή νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (μέτρο που τελικά "αντικαταστάθηκε" από την αυξημένη εισφορά).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΣΕΝΑΡΙΑ "ΤΡΟΜΟΥ" ΑΝ ΑΡΓΗΣΕΙ Η 6η ΔΟΣΗ
Μισθοί με καθυστέρηση 15 ημερών και δώρο τον Ιανουάριο

Σχέδια... εκτάκτου ανάγκης καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή έλλειψη ρευστότητας σε περίπτωση που καθυστερήσει να εκταμιευτεί η έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια "τρόμου" που εξετάζονται είναι:

Η αλλαγή του συστήματος πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα στο Δημόσιο την πρώτη κάθε μήνα δίνεται η προκαταβολή και στις 15 εξοφλείται ο μήνας. Εφόσον το σύστημα αλλάξει, για παράδειγμα, από τον Οκτώβριο, η προκαταβολή θα δοθεί στις 15 και η εξόφληση του μήνα θα γίνει στις 30. Με την... καθυστέρηση αυτή επί της ουσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν ένα δεκαπενθήμερο, αυτό που θα έπαιρναν την 1η Οκτωβρίου.

Η μετάθεση της πληρωμής του δώρου Χριστουγέννων τον Ιανουάριο του 2012 αντί του Δεκεμβρίου.

Οπως σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πρόκειται για μέτρα ταμειακής διευκόλυνσης και όχι μόνιμου χαρακτήρα, που θα συνέτειναν στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μέχρι και την ολοκλήρωση του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Χθες το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με ελαφρώς υψηλότερο κόστος, 4,56% από 4,50% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περίπου στα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας, μέσω της αποδοχής μη ανταγωνιστικών προσφορών αύριο, διασφαλίζοντας μια "ανάσα" ρευστότητας εν αναμονή της αποδέσμευσης της έκτης δόσης.

Νέα επώδυνα μέτρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

1. "Ψαλίδισμα" μισθών 20% στο Δημόσιο

2. Ειδική εισφορά έως 20% σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ

3. Μείωση αφορολογήτου στις 4.000 ευρώ

4. Αμεση εξίσωση φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης

5. Στην εφεδρεία 50.000 υπάλληλοι εντός του 2011

6. Μειώνεται έως 15% το εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ

7. Μπλόκο στη συνταξιοδότηση σε όσους είναι κάτω των 55 ετών

8. Απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου, αλλά και αορίστου χρόνου

9. Καθυστέρηση 15 ημερών της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων

10. Μεταφορά τον Ιανουάριο του δώρου Χριστουγέννων...
ΕΘΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: