Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η επομένη μετά το «ντου» ...


UBS
...στο υποκατάστημα της UBS...
Ενώ κυβερνητικοί παράγοντες κρατούν χαμηλούς τόνους, οι οικονομικοί εισαγγελείς βάζουν ψηλά τον πήχη στην έρευνά τους για την περίφημη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας μετά τη «γόνιμη» έφοδο της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας UBS στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ...πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είχε προηγηθεί στενή παρακολούθηση γυναίκας, κατοίκου Βούλας, η οποία προσήχθη –μαζί με άλλους υπόπτους– στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Παρασκευής.

Η προσαχθείσα εκπρόσωπος της τράπεζας στην Ελλάδα αρνήθηκε αρχικά να συνεργαστεί, αλλά μετά από κάποια ώρα ανάκρισης οδήγησε αστυνομικούς και εισαγγελείς σε συγκεκριμένη αποθήκη στο Ψυχικό, όπου εντοπίστηκαν πολύτιμα τραπεζικά δεδομένα, παρότι αρκετά στοιχεία εκεί είχαν ήδη καταστραφεί. Ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις ξεχωρίζει όνομα γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού που διατηρούσε λογαριασμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της εφόδου, η οποία έγινε με τη συνδρομή της αστυνομίας, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσά τους φιγουράρουν ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και ανώνυμοι στις αρχές μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι οσονούπω θα λάβουν σημειώματα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και εάν οι ίδιοι σπεύσουν να καταβάλουν το αντίτιμο τότε θα αντιμετωπιστούν από τη Δικαιοσύνη με επιείκεια.

Κλειστό εν... λειτουργία

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το συγκεκριμένο υποκατάστημα της τράπεζας όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος παρουσιαζόταν να έχει κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργούσε. Το συγκεκριμένο στοιχείο αξιοποιήθηκε σε συνδυασμό με δεδομένα της λίστας Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η έφοδος των εισαγγελικών αρχών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία της τράπεζας και της εκπροσώπου της στην Ελλάδα αλλά και στον επαγγελματικό χώρο ενός μεγάλου μπρόκερ (μεσίτη) ο οποίος συνεργάζεται με την τράπεζα. Οι εισαγγελείς με τη συνδρομή της αστυνομίας κατάσχεσαν σκληρούς δίσκους υπολογιστών και τα αρχεία του τόσο από το υποκατάστημα της UBS όσο και από το γραφείο του μπρόκερ.

Ηδη οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ).

Παράλληλα με το εισαγγελικό έργο αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο την υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης με ειδική διάταξη, ώστε να δίνεται κίνητρο σε όσους παρουσιάζονται αυτοβούλως να πληρώσουν πριν από την άσκηση διώξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: