Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ο Πούτιν απειλεί…


για ενδεχόμενη είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπαινίχθηκε την Παρασκευή πως η Ρωσία θα φέρει τα στρατεύματά της πιο κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, εάν η χώρα μπει στο ΝΑΤΟ, και...
ζήτησε μέτρα για τη βελτίωση την «πρόληψης συγκρούσεων» στη Βαλτική.

Οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις «θα γίνονταν τμήμα της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής υποδομής, που εν μία νυκτί θα βρισκόταν στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Πούτιν μετά από συνάντηση με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο.

«Πιστεύετε πως θα αφήναμε κάτι τέτοιο έτσι; Με τα στρατεύματά μας 1.500 χλμ μακριά;» ρώτησε με νόημα. 

Η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Φινλανδία από τότε που άρχισε η κρίση στην Ουκρανία το 2014 έρχεται εν μέσω ρωσικής και ΝΑΤΟϊκής δραστηριότητας στη Βαλτική, και καθώς η στρατιωτικά ουδέτερη Φινλανδία και η γειτονική Σουηδία αυξάνουν τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ. Επίσης, λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

«Το ΝΑΤΟ ίσως με χαρά του να πολεμούσε εναντίον της Ρωσίας μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη» είπε ο Πούτιν. «Θέλετε κάτι τέτοιο; Εμείς όχι. Δεν το θέλουμε. Αλλά είναι δική σας επιλογή».

Οι ουρανοί της Βαλτικής έχουν γίνει θέατρο «στενών επαφών» μεταξύ ρωσικών και δυτικών αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες, και οι πρώην σοβιετικές χώρες της Βαλτικής έχουν καλέσει το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις αεράμυνές τους στην περιοχή.

Ο Πούτιν και ο Νιινίστο ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας, με τον Φινλανδό πρόεδρο να ζητά να μην πετούν πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική με κλειστές τις συσκευές ταυτοποίησης.

«Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους με αυτές τις πτήσεις και είπα πως πρέπει να συμφωνήσουμε οι πομποί να χρησιμοποιούνται σε όλες τις πτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής» είπε ο Νιινίστο.

Ο Πούτιν είπε πως ρωσικά αεροσκάφη περούν κατά καιρούς με τις συσκευές αυτές απενεργοποιημένες, αλλά πως τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη το κάνουν πολύ πιο συχνά.

Σημείωσε ότι η Ρωσία θα μιλούσε στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη βελτίωση της πρόληψης συγκρούσεων στη συνάντηση Ρωσίας- ΝΑΤΟ που θα γίνει μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: