Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Θερμό Σεπτέμβρη ετοιμάζουν ΕΕ και ΔΝΤ...



... για την Αθήνα...
Εργασιακά, αλλαγές στο δημόσιο και υπερταμείο προβλέπει η ΕΕ και νέα μέτρα για τις συντάξεις από το ΔΝΤ υπό την σκιά της ευρωπαϊκής περιπέτειας του Brexit που έχει μόλις ξεκινήσει και πρόκειται να κορυφωθεί το φθινόπωρο, συνθέτουν το σκηνικό για το επόμενο διάστημα. 

Σε...
αυτό το σκηνικό αναμένεται να συνεχίσει την υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου η Αθήνα αν θέλει να δει να συνεχίζεται η ροή χρημάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να ξεκινά έστω και προσχηματικά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. 

Από πλευράς ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών το θέμα έχει τεθεί ξεκάθαρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που έχει υπογράψει ώστε να μπορούν να έρχονται οι δόσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του χρέους και την αποπληρωμή των ιδιωτών.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα εργασιακά και ειδικά οι απαιτήσεις για αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η θεσμοθέτηση ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου είναι δύσκολα θέματα. 

Κανείς όμως δεν συζητά την αναβολή τους.

Παράλληλα πρέπει το υπουργείο οικονομικών να εξετάσει το ευαίσθητο θέμα των ειδικών μισθολογίων που θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτά της κεντρικής διοίκησης. 

Για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους το επόμενο βήμα θα είναι ένα σχέδιο μόνιμης κινητικότητας που κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι από την πρώτη εφαρμογή του το 2013 - 2014.

Μαζί με αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η δημιουργία της εταιρίας δημοσίων συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και του κλάδου του ταμείου για τις προβληματικές ΔΕΚΟ και βεβαίως ο προϋπολογισμός να δείχνει ότι έχει δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Στο δεύτερο μισό του μήνα στην Αθήνα θα βρεθεί ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί με στόχο να ενημερωθεί για την πρόοδο υλοποίησης των μέτρων η οποία δεν τελείωσε ποτέ και να θέσει ευθέως στην ελληνική Κυβέρνηση το θέμα της επιτάχυνσης.

Διχασμένο το ΔΝΤ 

Την ίδια ώρα παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι το ΔΝΤ παραμένει προσηλωμένο στο ελληνικό πρόγραμμα η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο είναι διχασμένο στο αν θα πρέπει να συνεχίσει την συμμετοχή του και στο ελληνικό πρόγραμμα ή θα πρέπει να προκαλέσει μια κρίση που θα του επιτρέψει να αποχωρήσει χωρίς να θιγεί το κύρος του.

Την ευκαιρία αυτή θα δώσει η επαναφορά της αμφισβήτησης των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί ήδη από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και ειδικά στην λύση που δόθηκε για το θέμα των συντάξεων. 

Σε πρόσφατη ενημέρωση του προς το ΔΣ του Ταμείου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος κ. Πωλ Τόμσεν επανέφερε το θέμα θεωρώντας ότι θα πρέπει να ξανανοίξει ώστε το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Το μεγάλο crash test θα γίνει αργότερα στο φθινόπωρο όταν αναμένεται η Μεγάλη Βρετανία να έχει καταθέσει την επίσημη αίτηση για την αποχώρησή της από την ΕΕ και θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τότε το ταμείο θα ανοίξει τα χαρτιά του με αφορμή την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Η έκθεση προφανώς θα πιστοποιεί ότι και οι προηγούμενες: 

Ότι δηλαδή χρειάζεται άμεση λύση για το ελληνικό χρέος διαφορετικά το τρίτο πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο.

Με μια τέτοια έκθεση θα ξεκινήσει άλλος ένα κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των δανειστών, ο οποίος κάθε άλλο παρά ωφέλιμος θα είναι για τα συμφέροντα της Αθήνας.

  enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: