Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Το λιμάνι του Πειραιά ήταν η αρχή...


Συνέντευξή του Αλέξη Τσίπρα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας...

 Για μία στρατηγική και πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο, μίλησε στο CCTV. 

Όπως...
δήλωσε ο κ. Τσίπρας, η δική του παρουσία στο Πεκίνο και τη Σαγκάη «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία, στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών». Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στους πολιτισμούς Ελλάδας και Κίνας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας μπορεί να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στο Δυτικό κόσμο και την Κίνα.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΟΛΠ - Cosco, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτή να είναι η αρχή μιας στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα: 

Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά έναν σημαντικό διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο που είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center, με την πιθανότητα –και βεβαίως είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον κινέζικων εταιρειών γι’ αυτό- να υπάρξουν υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ταυτόχρονα έχουμε την προοπτική το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξουμε και άλλους τομείς συνεργασίας, τόσο στις μεταφορές -ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου της Κρήτης-, όσο όμως και στη ναυτιλία, όπου γνωρίζουμε ότι οι δύο χώρες μας ήταν και παραμένουν δύο ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις. 
Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις κινεζικών συμφερόντων σε ελληνικά ναυπηγεία για την επισκευή κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα συμμετοχής κινεζικών εταιριών σε διαδικασίες παραχώρησης λιμένων με αμοιβαίο όφελος και κοινό στόχο να ενισχύσουμε το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και τις κοινές δραστηριότητες. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η λογική της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν οι κρατικές υποδομές κι όχι να πουληθούν («το λιμάνι του Πειραιά το παραχωρήσαμε, δεν το πουλήσαμε», είπε χαρακτηριστικά). 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για την Ελλάδα που βγαίνει μέσα από μια πολύχρονη και δύσκολη κρίση («τα δύσκολα είναι πίσω μας») που επιστρέφει (στο β’ εξάμηνο του 2016) σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και που αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους Κινέζους, «όχι μόνο διότι είναι μια χώρα που είναι σε μια μοναδική τοποθεσία στον χάρτη, σπάνιας φυσικής ομορφιάς, αλλά γιατί είναι και κοιτίδα ενός παγκόσμιου πολιτισμού...».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός συνόψισε ως εξής: 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή, μια χώρα που έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά, όμως, είναι μια χώρα που παίζει σταθερά έναν χρήσιμο δημιουργικό ρόλο για την προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας και των ανθρώπινων αξιών. 


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: