Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012









PSI: Έπεσε και η «κόκκινη γραμμή» του 50%, παράθυρο Σαχινίδη για κούρεμα έως και 65%
Εγκατέλειψαν οι ομολογιούχοι τη μέχρι τότε «κόκκινη γραμμή» οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να μην ξεπεράσουν το 54% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%. Η είδηση είναι «βόμβα» και επιβεβαιώνει πρακτικά ότι η «κόκκινη γραμμή» του 50% για το κούρεμα, έπεσε και αυτή…


Ο κ. Σαχινίδης, νωρίτερα σήμερα Τρίτη 10/01/2012 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι χαμηλά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος με δημόσια δήλωσή του είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει η Ελλάδα επιτόκια της τάξης του 7% - 8%.

Όμως από τη στιγμή που η Αθήνα αποδέχθηκε το κυριότερο αίτημα των δανειστών- μεταφορά του διακανονισμού χρέους σε βρετανικό νομικό πλαίσιο- το τελικό ποσοστό δεν έχει τόση σημασία.

Προσώρας κυκλοφορούν διάφορες εκτιμήσεις και ποσοστά (τα περισσότερα στο εύρος του 55-60%) αλλά μια… αποστροφή του Σαχινίδη μπορεί να παραπέμπει σε κούρεμα μεγαλύτερο, που ίσως να φτάσει και το 65%. Το όποιο ποσοστό είναι συνολικό, συμπεριλαμβανόμενου του 21% του πρώτου προγράμματος. Είναι πάντως άξιον απορίας, πως μέσα σε δέκα μήνες το αρχικό 21% έφτασε στο 50% που εκ των πραγμάτων επίσης έχει ξεπεραστεί.

Πρόκειται πλέον για παράδοση άνευ όρων στην οικονομία της χώρας, εάν συνδυαστεί και με τη χθεσινή πρόβλεψη για τερατώδη ύφεση της τάξης του 7 % το 2012।
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: