Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Σκληρές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Τι συζητούν οι Παπανδρεϊκοί με τους υποψηφίους


http://img.protothema.gr/0BC897E3C692BCFE80BE385187FF7DD2.jpg
Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας, ενόψει της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου την Πέμπτη και του εθνικού συμβουλίου το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο φόβος ότι εάν το κλίμα σύγκρουσης μεταφερθεί στη βάση, όχι απλώς θα διαλύσει ό,τι ακόμη υπάρχει από το Κίνημα, αλλά και θα το διασύρει στα μάτια της κοινής γνώμης, κάνει τους πάντες στην ηγεσία να κινούνται προσεκτικά και να αναζητούν μία συμφωνία, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την ομαλή μετάβαση στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και δελφίνοι δεν θα αρνούνταν την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία και την εκλογή από την κοινοβουλευτική ομάδα ή από άλλο κομματικό όργανο του υποψήφιου πρωθυπουργού, αρκεί να μην αναδύεται η εικόνα και η αίσθηση μίας παραλυτικής διαρχίας και ενός διχασμού, που θα αποδυναμώνει το νέο επικεφαλής στη μάχη του έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Το κύριο ζητούμενο στις συζητήσεις αυτές είναι ο ακριβής ρόλος, που θα έχει πλέον ο κ. Παπανδρέου. Αδιαπραγμάτευτη θέση τουλάχιστον της βενιζελικής πτέρυγας είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Προς το παρόν η πλευρά Παπανδρέου φαίνεται να δυστροπεί σε μία τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει τον σημερινό πρόεδρο «διακοσμητικό». Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η περίεργη και ακατανόητη αυτή επιμονή του «παπανδρεϊκού» περιβάλλοντος γίνεται για να εξασφαλιστούν άλλα ανταλλάγματα για μία «ασφαλή» έξοδο του κ. Παπανδρέου από την ηγεσία ή τίθεται ως προϋπόθεση για να ανοίξουν οι όποιες διαδικασίες διαδοχής.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ορισμένοι εκ των πιθανών ενδιαφερομένων στελεχών για την ηγεσία, έχουν επιλέξει να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς διαβλέπουν, όχι μόνο σθεναρή αντίσταση από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και έτσι η προοπτική μίας οδυνηρής ήττας αρχίζει να προβληματίζει, αλλά και να αποθαρρύνει φιλοδοξίες στη συγκεκριμένη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: