Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

(Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντάται στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η κυρία Λαγκάρντ θα έχει γεύμα εργασίας το βράδυ με την Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί για το εάν «κυρίως πιάτο» στη συνάντηση θα είναι το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει συναντηθεί ήδη στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ.

Εκτιμάται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε συνάρτηση με το ποσοστό του «κουρέματος», θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσουν Μέρκελ και Λαγκάρντ.

Χθες, Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μέρκελ και Λαγκάρντ αναμένεται να ασχοληθούν και με την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της Ουγγαρίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν προβλέπεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, καθώς οι επαφές έχουν «ανεπίσημο» χαρακτήρα.

Την Τετάρτη, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με τον Νικολά Σαρκοζί.

Και το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: