Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Διεθνής σπείρα έχει ρημάξει τους πίνακες του Πικάσο

Πέρσι συνελήφθη κλέφτης που έδωσε εγγύηση …5 εκατ. δολάρια και έφυγε!



http://img.protothema.gr/93BC566AE5F2038EDFB5387B3EC8055E.jpg

Ανάμεσα στα ερωτηματικά που εγείρει η χτεσινή κλοπή του έργου του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη, εύλογα είναι κι αυτά της ενδεχόμενης εμπλοκής των ληστών με διεθνή σπείρα που «ειδικεύεται» σε συγκεκριμένες κλοπές.

Δεδομένου ότι οι κλοπές σημαντικών έργων τέχνης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως-όπως και η ζήτηση για συγκεκριμένους πίνακες και υπογραφές-είναι φυσικό οι υποψίες να στρέφονται στο διεθνές περιβάλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις το περσινό καλοκαίρι συνελήφθη ο κλέφτης του περίφημου έργου «Κεφάλι Γυναίκας»-κατά τραγική σύμπτωση ο πίνακας που εκλάπη από την Πινακοθήκη φέρει τον τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι»-που είχε κλαπεί από γκαλερί του Σαν Φρανσίσκο.

Σημειωτέον ότι ο δράστης ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψη του-κατέλαβε εγγύηση 5 εκατομμύρια δολάρια χωρίς κανείς ποτέ να αναρωτηθεί για την προέλευσή τους! Ανάλογα παράδοξη ήταν κι η προσπάθεια που έγινε να αποσυνδεθεί το όνομα του εν λόγω ληστή από διεθνή σπείρα λαθρεμπόρων έργων τέχνης.

Δυο χρόνια πριν από τη ληστεία του Σαν Φρανσίσκο είχε επίσης προηγηθεί η μεγάλη ληστεία στο Μουσείο Πικάσο, μέρα μεσημέρι, από δυο ένοπλους ληστές. Οι ληστές είχαν τότε διαφύγει με δυο σπουδαία, πανάκριβα και πολύτιμα έργα του Πικάσο υπό μάλης, τα: "Ο ζωγράφος και το μοντέλο" (1963) και "Μινώταυρος, πότης και γυναίκες" (1933) καθώς κι ένα μπλοκ με σχέδια του ισπανού ζωγράφου. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Μουσείο Πικάσο βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή του Μαραί του Παρισιού, σε στενά και δύσβατα σοκάκια-που δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους αποδράσεις.

Ωστόσο η μεγαλύτερη ληστεία έργων του Πικάσο, είχε σημειωθεί το 1993 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, όπου είχαν, μεταξύ άλλων κλαπεί οκτώ (;) έργα του Πικάσο και ένα του Γάλλου κυβιστή Ζορζ Μπρακ, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν, κάποιοι άλλοι παραμένουν στα αζήτητα, όπως κι άλλοι τόσοι που φέρουν την υπογραφή του διάσημου ισπανού καλλιτέχνη. Όπως και να έχει, σε καιρούς κρίσης, το όνομα του Πικάσο παραμένει ψηλά στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης, και είναι φυσικό να βρίσκεται στο επίκεντρο έμπειρων-κι όχι μόνο-ληστών έργων τέχνης.

Τα σενάρια που εξετάζει η Αστυνομία

Από την πλευρά τους, σε δύο πιθανά σενάρια έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για το τι πραγματικά συνέβη χθες τα ξημερώματα στην Εθνική Πινακοθήκη. Με δεδομένο πως οι δράστες «χτύπησαν» σε μόλις επτά λεπτά, γνώριζαν λεπτομέρειες και ενδεχομένως να είχαν και πληροφόρηση εκ των έσω για τη μεγάλη δουλειά, οδηγούν αυτά στο συμπέρασμα ότι είναι επαγγελματίες διαρρήκτες που σχεδίαζαν καιρό το κόλπο.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σενάριο θέλει:

- Οι δράστες να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος, «κακοποιών έργων τέχνης», οι οποίοι αφού κλέψουν τους πίνακες, τους ρίχνουν στη μαύρη αγορά. Άλλωστε σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε Ρωσία, Κίνα και Αμερική υπάρχουν μανιώδεις συλλέκτες που θα έδιναν πολύ χρήμα για να αποκτήσουν έναν Πικάσο, ακόμα και μέσω υπόγειων διασυνδέσεων της μαύρης αγοράς. «Ήδη έχουμε ενημερώσει τις διεθνείς αρχές ασφαλείας για το συγκεκριμένο και τα υπόλοιπα δύο που έκαναν φτερά», τονίζει στο protothema.gr αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση και προσθέτει: «Μάλιστα, προσπαθούμε μέσω από πληροφοριοδότες να διαπιστώσουμε αν στις μαύρες αγορές της τέχνης υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τους συγκεκριμένους πίνακες».

- Η κλοπή να έγινε κατά παραγγελία. Δηλαδή ένας συλλέκτης να έκλεισε συμφωνία με ποντικούς έναντι ενός μεγάλου ποσού για να μπουν μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη και να εξαφανίσουν τα έργα. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Αστυνομίας είναι πιο δύσκολη, καθώς οι τρεις κλεμμένοι πίνακες και ειδικά ο μοναδικός Πικάσο που υπήρχε στην Ελλάδα δεν θα βγει στο σφυρί.

Όποιο και από τα δύο σενάρια τελικά επαληθευτεί, η δουλειά της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι δράστες άφησαν ελάχιστα ίχνη πίσω τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: