Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ εν μέσω πιέσεων για μειώσεις μισθών

Σε κρίσιμη καμπή τα εργασιακά


Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ ζητούν και τη μείωση του κατώτατου μισθού
Στο στόχαστρο της τρόικας έχουν μπει ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ ζητούν και τη μείωση του κατώτατου μισθού (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης (12:00) η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επί τάπητος θα μπουν οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων για το «πάγωμα» των μισθών και των αυξήσεων από ωριμάνσεις, την ίδια ώρα που η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για μειώσεις, τόσο στο 13ο και 14ο, όσο και στον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα σεβαστεί αυτό που θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, αν και οι συνδικαλιστές εκφράζουν έντονες αμφιβολίες και ανησυχούν για «μονομερείς» κινήσεις που θα μειώσουν περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το μη μισθολογικό κόστος, για την προστασία των θέσων εργασίας αλλά όχι την Εθνικής Συλλογική Σύμβαση» λένε ο συνδικαλιστές.

Την Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν στα γραφεία του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος (1η Ιουλίου) αυξήσεις στο 2,6%.

Στην πρόταση των εργοδοτών περιλαμβάνεται επίσης αίτημα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές -το μοναδικό σημείο που βρίσκει σύμφωνη τη ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. Μία από τις προτάσεις επί τάπητος για τον 14ο μισθό προβλέπει καταβολή του κατά τα ισχύοντα σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς.

Ακαθόριστο παραμένει το όριο μισθού για τον περιορισμό του «δώρου». Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιου είδους σχήμα που θα προβλέπει «μη υποχρεωτική» καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε ο ΣΕΒ για «πλαφόν» στον 13ο-14ο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας την Τρίτη στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, διέψευσε αυτή την πληροφορία.

«Δεν άκουσα από κανένα να ζητά να υπάρξει πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό. Συμφωνούμε να μην πειραχτούν οι 13ος και 14ος μισθός. Είμαστε υπέρ της διατήρησης και του κατώτατου μισθού» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: