Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Νεο κόμμα "στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ";

Η Ντόρα ...ψάχνεται για κόμμα, αλλά μάλλον θα την προλάβουν απο το...ΠΑΣΟΚ! Οχι τίποτε...ανησυχητικό για τον Γιώργο, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει πονοκεφάλους αφού ο Σ.Ξυνίδης φαίνεται να ΜΗΝ μπορεί να ελέγχξει τον κομματικό μηχανισμό ή εν πάση περιπτώσει να τον αναδιατάξει ενόψει τοπικών εκλογών το φθινόπωρο. Σίγουρα "θα χάσουν τον ύπνο τους" ΣΥΝ και ΚΚΕ. Ετσι με "αρχηγούς" τον πρώην "συγκεντρωσιάρχη" του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαναγιωτακόπουλο και το ιστορικό στέλεχος Στέφανο Τζουμάκα φαίνεται οτι πάμε για "νέα πολιτική κίνηση" στα...αριστερά του ΠΑΣΟΚ (εκεί όπου ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ και ΚΚΕ "μπάταραν" άσχημα...και αντιθεσμικά) με στόχο την...προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου , ο οποίος βρίσκεται πλέον απέναντι από την κυβέρνηση, καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις και στέλνει το μήνυμά του με δύο αφίσες οι οποίες εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Κυρίαρχη μορφή και στις δύο ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα συνθήματα ενδεικτικά των διαθέσεων: « Εμείς δεν ξεχνάμε. Το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα » και « Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και όχι στους τραπεζίτες ».
Η δραστηριοποίηση του κ. Παναγιωτακόπουλου προσλαμβάνει καθαρά αντιπολιτευτικά προς την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ενώ με την «Αριστερή Πρωτοβουλία» δείχνει να συμπορεύεται και ο κ. Στ.Τζουμάκας (μέλος και αυτός του Εθνικού Συμβουλίου), πυροδοτώντας έντονη φημολογία ότι επίκειται δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ, με αριστερό προσανατολισμό στα πρότυπα του σχηματισμού «Die Linke» στη Γερμανία. Με την αινιγματική φράση « Στην Ελλάδα μία ομιλία μπορεί να γίνει μία αφετηρία », η «Αριστερή Πρωτοβουλία» διοργανώνει αύριο (κυριακή) στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση», στην οποία θα μιλήσουν ο κ. Τζουμάκας και οι κκ. Π.Σαββίδης και Π. Παπακωνσταντίνου .

Ο κ. Τζουμάκας έχει περιγράψει τη σχετική εκδήλωση ως πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης και χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».

Δεδομένης της κινητικότητας η οποία ήδη παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, Μέγαρο Μαξίμου και Ιπποκράτους έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται από τα χαμηλά στρώματα της κομματικής πυραμίδας, ενώ έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά τις τρεις διαγραφές της προηγούμενης Πέμπτης η ηγεσία του κ. Παπανδρέου θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγει το «ξήλωμα του πουλόβερ» και επισημαίνεται από πολλές πλευρές ότι σε αντίθετη πορεία από την κυβέρνηση βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν στηρίξει τον Πρωθυπουργό στη σκληρή εσωκομματική αντιπαράθεση.
Η ανησυχία του (εσωκομματικού) πολιτικού ντόμινο αρχίζει να εντείνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΠαΣοΚ, έπειτα από τις προχθεσινές διαφοροποιήσεις και διαγραφές τριών βουλευτών, της κυρίας Σοφίας Σακοράφα και των κκ. Β. Οικονόμου και Ι. Δημαρά. Οι διαφωνίες εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σε επίπεδο κομματικών στελεχών με τις έως σήμερα επιλογές της κυβέρνησης είναι υπαρκτές και γνωστές και το στοιχείο που προβληματίζει την ηγεσία της κυβέρνησης είναι ότι μια ενδεχόμενη διολίσθηση σε συζήτηση για νέα μέτρα σε μερικούς μήνες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σπίθα που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές και δραματικές εσωκομματικές εξελίξεις.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: