Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Αλλαγές προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών

nooz.gr
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχονται ανατροπές. Και πρέπει να έρθουν ανατροπές. Δεν νομίζω ότι συμφωνεί κανένας μας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πάμε τώρα. Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, το φορολογικό σύστημα, όσο όμως και με το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ή τα επαγγέλματα και το Συνταξιοδοτικό. Προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές παντού».

Αυτό δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κεκτημένα, τα οποία στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση και εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, προκειμένου να σωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, λέει χαρακτηριστικά: «Δέχτηκαν τα επιχειρήματά μας ότι θα υπάρξει συγκράτηση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ως αντανάκλαση τού τι γίνεται στο Δημόσιο αλλά και με τις αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δέχτηκαν ότι το ελληνικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας είναι κυρίως θέμα διαρθρωτικό. Και εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια με τους κοινωνικούς εταίρους για συγκράτηση και μείωση τιμών, έτσι ώστε να μειωθεί και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας αλλά και να αυξηθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

Σε διευκρινιστική ερώτηση ότι «τελικά θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μέσω των μηχανισμών της αγοράς», ο υπουργός απαντά: «Θα υπάρξει σίγουρα κάποια συγκράτηση. Ηδη νομίζω πως όλοι μας ξέρουμε ότι γίνονται επαναδιαπραγματεύσεις και ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν μισθούς όπου μπορούν. Γιατί όταν έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν απολύσεις ή να υπάρξει κάποια μισθολογική συγκράτηση, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν τη συγκράτηση των μισθών».

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «αν το πρόγραμμα πετύχει και μειώνουμε το έλλειμμα πιο γρήγορα από όσο μας έχει ζητηθεί, έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε διαφορετικά. Και δεν εννοώ τόσο πολύ σε σχέση με τους έμμεσους φόρους όσο κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με τα εισοδήματα».

Σε ερώτηση αν στο τέλος του προγράμματος θα επιστρέψουν για παράδειγμα τα δώρα που έχουν κοπεί, δηλώνει: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε μια επαναφορά που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί τότε. Σε κάθε περίπτωση από τώρα ως τότε θα έχουμε ένα εντελώς νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Θα υπάρξει συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την ενοποίηση επιδομάτων μέσα στους μισθούς. Θα είμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι αν η κυβερνηση προχωρούσε σε κάτι τέτοιο «η χώρα στην πράξη θα έλεγε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της».
«Θα έμπαινε σε μια περιπέτεια όχι μερικών ετών αλλά δεκαετίας. Θα σταματούσε τελείως η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και αυτομάτως θα στέρευε η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αντλούν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Θα μπαίναμε σε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση της τάξεως του10%, ίσως και παραπάνω, από την οποία θα κάναμε πολλά χρόνια να βγούμε, θα φτάναμε σε μεγάλη φτώχεια και ανέχεια», εξηγεί και προσθέτει: «Οσες χώρες έχουν περάσει από μια διαδικασία πτώχευσης και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, έκαναν πολλά χρόνια να συνέλθουν. Και αυτοί που θα υπέφεραν περισσότερο βέβαια θα ήταν οι οικονομικά αδύναμοι. Για μας δεν ήταν αυτό επιλογή. Και εξακολουθεί να μην είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: