Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Η πολιτική ηγεσία για την κρίση στο πολιτικό σύστημα

.nooz.gr/
Η πολιτική ηγεσία του τόπου συμμερίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του. Ωστόσο, όταν καλείται να απαντήσει αν μπορεί να υπερβεί την κρίση και με ποιο τρόπο, οι απαντήσεις ποικίλλουν.

Το ερώτημα «πώς θα βγούμε από την κρίση» έθεσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα είναι ο επί δεκαετίες αδιαφανής τρόπος λειτουργίας του κράτους, οι πελατειακές σχέσεις, η καθημερινη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα».

«Είναι υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι να διαμορφώσουμε στην κοινωνία ένα γενικευμένο κλίμα εναντίον του και εναντίον των θεσμών, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στη δημοκρατία, στη χώρα, στους ίδιους τους πολίτες», προειδοποιεί.

«Σκοπός είναι να πάμε σε ένα πολιτικό σύστημα ακόμα πιο δημοκρατικό, ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό, το οποίο θα δίνει στους πολίτες την άμεση δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και να ελέγχουν αποτελεσματικά εκείνους που τους εκπροσωπούν», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι «το πολιτικό μοντέλο που λειτουργούσε αναδιανέμοντας επιρροή μεταξύ των κομμάτων στο κράτος και την κοινωνία έχει χρεοκοπήσει οριστικά, ενώ το οικονομικό υπόδειγμα που αναδιένειμε δανεικά έχει επίσης καταρρεύσει». Κάνει λόγο για τη «νέα μεταπολίτευση που συνεπάγεται συνολική αλλαγή του υποδείγματος».

Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα λέει ότι «η κρίση δεν είναι αρρώστια, αλλά σύμπτωμα της αγιάτρευτης αρρώστιας του καπιταλισμού» και εκτιμά πως «η κρίση των κομμάτων που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα θα οξύνεται, όσο πιο αποφασιστικά παρεμβαίνει το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι «το δίλημμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι εξόχως πολιτικό θέμα: ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών ή συνθήκες ελεγχόμενης δημοκρατίας «"κατοχικού τύπου"». «Αυτό που πρέπει πάση θυσία να προφυλάξουμε είναι μήπως προϊόντος του χρόνου απωλέσουμε και άλλο κομμάτι δημοκρατίας και κυριαρχίας», δηλώνει.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας πιστεύει ότι «η απάντηση στη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από μια νέα κοινωνική συμμαχία». «Με τη στήριξη ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, μια νέου τύπου ανάπτυξη με επίκεντρο όχι πια την αγορά και τις ανάγκες του κεφαλαίου αλλά τις ανθρώπινες ανάγκες, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: