Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ΔΝΤ και Ρουμανία συμφώνησαν για έλλειμμα 6,8% το 2010

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ρουμανική κυβέρνηση συμφώνησαν για το ύψος του ελλείματος της χώρας για το 2010, στο 6,8%, δηλαδή περίπου μία μονάδα παραπάνω από το αρχικά προβλεπόμενο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σεμπαστιάν Βλαντέσκου.

Η ανάπτυξη θα κυμανθεί «γύρω στο μηδέν», αν και η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για +0,8%, όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τις σκληρές, δεκαήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουκουρεστίου και ΔΝΤ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να βελτιωθούν τα έσοδα, σε μια περίοδο που η Ρουμανία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα πακέτο μέτρων λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση κατά 25% των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας κατά 15%, με αντάλλαγμα τη χορήγηση 850 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο, ύψους 20 δισ., που έχουν εγκρίνει η ΕΕ και το ΔΝΤ για τη Ρουμανία.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, τουΒουκουρέστι είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμά του στο 7,2% το 2009 και στο 5,9% φέτος.

Ο Μπασέσκου ζήτησε από τους Ρουμάνους να επιδείξουν «ρεαλισμό», για «να αποφευχθεί το ελληνικό σενάριο».nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: