Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ενισχύεται η θεωρία περί σύλησης Αμφίπολη: Νέος γρίφος για τους αρχαιολόγους η κεφαλή της Σφίγγας


Αμφίπολη: Νέος γρίφος για τους αρχαιολόγους η κεφαλή της Σφίγγας
  (Φωτογραφία:  Υπουργείο Πολιτισμού )
Αθήνα
Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ ή ακόμα ένας γρίφος; Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση 14 μέτρων από τον κορμό της στην είσοδο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβει το μνημείο, ενώ ενισχύει τη θεωρία περί σύλησής του.

15 φωτογραφίες


«Αυτό το μνημείο θα μας τρελάνει. Είναι μη αναμενόμενο και σαφώς δυσερμήνευτο το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από το σώμα» δήλωσε στα Νέα έμπειρος αρχαιολόγος, ενώ στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού προσέθετε: «Τώρα βρισκόμαστε σε πιο βαθύ σκοτάδι από ό,τι πριν, διότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που βρέθηκε το κεφάλι σε τόσο μεγάλη απόσταση».

«Πιθανότατα το κομμένο κεφάλι -που ήταν ένθετο στο σώμα- να είναι έργο τυμβωρύχων, αλλά γιατί να το πετάξουν εκεί και μάλιστα με προσοχή, ώστε να έχει υποστεί μόνο μικρές φθορές;» αναρωτιέται το στέλεχος του ΥΠΠΟ.

Για τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, η θέση που βρέθηκε η κεφαλή της σφίγγας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Θέμελης είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παραβίασης από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλειπαν οι σύνδεσμοι».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τίποτα μέσα «εκτός αν όπως σε ορισμένους άλλους τάφους υπάρχουν κνήμες κτιστές, τοιχογραφίες στους τοίχους» που είναι στοιχεία σταθερά.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά έκανε λόγο για «έργο εξαιρετικής ποιότητας», σημειώνοντας: «Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει πολύ με τις Καρυάτιδες και ότι ενδέχεται να είναι έργο του ίδιου εργαστηρίου».

Η ίδια, ωστόσο, υπογράμμισε πως «η μεγάλη απόσταση που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας από το σώμα επιβεβαιώνει την άποψη που θεωρεί ότι το μνημείο είχε συληθεί, κάτι που ήταν προφανές και από τις τεράστιες τρύπες στους τοίχους κι από την επίχωση με άμμο μεταξύ άλλων».

Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως δύο μεγάλα τμήματα από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο (διαστάσεων 0,89x1,49x0,15 μ. το πρώτο και 0,89x1,30x0,15 μ. το δεύτερο) μαζί με ένα κομμάτι μήκους 2,5 μ. από το κατώφλι με σημάδια (κυρτές βαθύνσεις) που δείχνουν τη χρήση μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.

Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται αφού αποκαλυφθεί το δάπεδο, για το οποίο η δοκιμαστική τομή έδειξε ότι είναι στρωμένο με πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μπουν οι επισκέπτες το μνημείο.




Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: