Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ετήσια Εκθεση Κομισιόν Με συγκρούσεις για την ανάπτυξη ξεκινά το «ευρωπαϊκό εξάμηνο»


Την ετήσια έκθεση παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν η δημοσιοποίηση από την Κομισιόν της ετήσιας έκθεσης για την ανάπτυξη αλλά και οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ με την ευκαιρία της έναρξης εφαρμογής του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», στο πλαίσιο του οποίου ουσιαστικά γίνεται αυστηρότερη η εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων στην κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών.

Σοσιαλιστική Ομάδα

Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε ως «άσχημο ξεκίνημα» τις συστάσεις της Κομισιόν. Σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ.Μπαρόζο, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σούλτς και ο υπεύθυνος για τα κοινωνικά θέματα ευρωβουλευτής Στέφεν Χιούζ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει «παραπλανητικές, κοινωνικά απαράδεκτες και πολιτικά επικίνδυνες συστάσεις για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη Σοσιαλιστική Ομάδα, η οικονομική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να βασιστεί σε επιθέσεις σε εργασιακά κεκτημένα και σε συστήματα συλλογικών συμβάσεων. Όπως υποστηρίζουν οι δύο ευρωβουλευτές, μια τέτοια προσέγγιση θα είναι κοινωνικά άδικη και αυτό που απαιτείται τελικά είναι μια διαφοροποιημένη και πιο προσεκτική ανά χώρα προσέγγιση για την επίτευξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ζοζέφ Ντόλ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο και θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος αν επιθυμούμε να δώσουμε μια μακροχρόνια λύση στην οικονομική κρίση, αναφέρει ο Ζ.Ντόλ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ σημειώνει ακόμη ότι οι ισοσκελισμένοι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Γίρκι Κάταϊνεν καλωσόρισε την έναρξη εφαρμογής του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» τονίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο βήμα για πραγματική οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ।

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: