Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σόιμπλε: «Θα εξετάσουμε τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα» Γερμανικό «ναι» στην επιμήκυνση

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε για τη συναίνεση της γερμανικής κυβέρνησης να εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Είμαστε διατεθειμένοι - όπως έχουμε συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους - να εξετάσουμε ακόμη μία φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο. «Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κατά τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις», αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι ότι «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι «υπό την έννοια αυτή η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία κοινή λύση». Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι «αντίστοιχη ετοιμότητα θα επιδειχτεί και από τους άλλους».

Κριτική στον Μπαρόζο

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για την πρότασή του περί διεύρυνσης των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.

«Με την πρόταση Μπαρόζο δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο.

Κατά το Γερμανό υπουργό, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία διάθεσης των 750 δις που αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι προς το παρόν έχουν διατεθεί από το μηχανισμό για την Ιρλανδία ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό και μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος».

Ως εκ τούτου, για τον κ. Σόιμπλε η συζήτηση περί διεύρυνσης του μηχανισμού είναι «τροφή για σπεκουλαδόρους».

Ο Γερμανός υπουργός συνέστησε «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» προς όλους. «Αυτή η συμβουλή ισχύει και για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να διαμορφωθεί ένα «συνολικό
πακέτο» που θα αφορά και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης αλλά και το μόνιμο μηχανισμό που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013. Ήδη οι στόχοι αυτοί είναι «φιλόδοξοι» είπε ο κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας κάθε άλλη συζήτηση «μη ρεαλιστική» και «περιττή».

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: