Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Άμεση σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας ζητούν οι εισαγγελείς

Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Η άμεση σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας και η διάθεση επιστημονικού προσωπικού στις εισαγγελίες είναι δύο από τα επείγοντα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την επιτάχυνση της Ποινικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα κύρια συμπεράσματα της ευρείας σύσκεψης των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου και των διευθυνόντων της Εισαγγελίας Εφετών της χώρας.

Η σύσκεψη έγινε, την Πέμπτη, ύστερα από πρόσκληση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντε, και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Αρείου Πάγου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων εποπτείας των Εισαγγελιών της χώρας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση των εισαγγελικών υπηρεσιών, την επιτάχυνση των ρυθμών των ποινικών διαδικασιών και την αποτελεσματικότητα απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα επιτάχυνση των υποθέσεων φοροδιαφυγής και διαφθοράς.

Επίσης, συζητήθηκαν και ζητήματα που τίθενται από την εφαρμογή του νέου νόμου 3904/2010, με τον οποίο τροποποιήθηκαν διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως είναι διατάξεις που αφορούν την ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης ειδικά στην περιοχή της Θράκης.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες των εισαγγελικών λειτουργών, εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων που τους παρέχουν οι υπάρχουσες υποδομές, έτσι ώστε να προωθηθούν οι στόχοι επιτάχυνσης απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης με την κατάλληλη οργάνωση των υπηρεσιών τους και την άσκηση της εποπτείας.

Ιδίως κρίθηκε ότι πρέπει να ενταθεί η εποπτεία για την ταχύτερη κίνηση του ανακριτικού εν γένει έργου.

Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη συμπλήρωση των σοβαρών ελλείψεων στις υποδομές και το προσωπικό και ιδίως για τον εκσυγχρονισμό της Ποινικής Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η αντιμετώπιση των συγχρόνων προκλήσεων, όπως η αύξηση και μεταλλαγή της εγκληματικότητας.

Τονίστηκε ότι η εξέλιξη των μεθόδων εγκληματικότητας, με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών του οργανωμένου εγκλήματος, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερές το έργο της ανακρίσεως. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι οι Εισαγγελίες τεχνολογικά είναι πίσω από το έγκλημα.

Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, τόνισαν οι εισαγγελείς, καθιστούν εντελώς ανεπαρκές το υφιστάμενο μοντέλο του εισαγγελέα ή ανακριτή, ο οποίος καλείται, εντός σύντομων προθεσμιών, να φέρει σε πέρας το έργο του με γραφειοκρατικές μεθόδους και με υποτυπώδη γραμματειακή υποστήριξη.

Οι εισαγγελείς τόνισαν ότι τα πρώτα επείγοντα μέτρα, που πρέπει να ζητηθούν από την πολιτεία είναι:

α) Η άμεση σύσταση της δικαστικής αστυνομίας που προβλέπεται από το Ν. 2145/1993,

β) Η άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τη διάθεση επιστημονικού προσωπικού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προς υποβοήθηση του ανακριτικού έργου τους.

Τέλος, οι εισαγγελείς αφού εξέτασαν θέματα εφαρμογής του νόμου 3904/2010 επισήμαναν ότι κάποιες διατάξεις του είναι αβέβαιο ότι κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ για άλλες υπάρχουν κατ' αρχήν επιφυλάξεις, καθώς μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα επιβράδυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: