Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου


Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προς αξιοποίησή του, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το τρέχον εξάμηνο - ανέφερε στην Βουλή, κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καταβάλλει τον τελευταίο καιρό πολύ σημαντική προσπάθεια για ψηφιοποίηση του μητρώου των ακινήτων του Δημοσίου, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και άλλους φορείς. Αυτό το εξάμηνο, θα δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με όριο τον Ιούνιο, προσλαμβάνοντας άμεσα ομάδα συμβούλων, με στόχο την ποιοτική καταγραφή και συμβουλή στην αξιοποίηση» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεύτερη απόφασή μας, είναι η αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου Ελληνικού: Αφού έχουν κληθεί στην Αθήνα και παγκοσμίου φήμης ειδικοί που έχουν βοηθήσει σε αναμόρφωση άλλων αντιστοίχων εκτάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης φορέα ειδικού σκοπού και πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η έκταση πρέπει να έχει συνδυαστικές χρήσεις» σημείωσε ο κος Παπακωνσταντίνου.

«Με την ολοκλήρωση της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, ξεκινά η εκτίμηση. Αυτή απαιτεί εξειδικευμένες αναλύσεις και δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί - όσο χρήσιμα κι αν είναι τα νούμερα που παραθέτει ο κάθε φορέας» υποστήριξε ο κος Παπακωνσταντίνου. «Η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι απόλυτα χρήσιμη, όταν γίνεται επί πραγματικών δεδομένων. Αυτό που πάμε να κάνουμε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει να νομίζουμε ωστόσο, ότι θα βρούμε την μαγική λύση που θα σβήσει το δημόσιο χρέος και θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους. Γιατί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, θα πρέπει να επιλεγεί πολύ σωστά ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης και γιατί όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βεβαίως δεν περιμένει κανείς να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα η Ελλάδα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» παρατήρησε από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Θα σας παρακαλέσω να το πείτε αυτό στον κο Πρωθυπουργό, γιατί στα πιο επίσημα φόρα, και μετά από συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μεγάλο πλούτο που φτάνει τα 270 δις ευρώ και αυτό είναι κομμάτι της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος» σάρκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κατά τα άλλα, στο ερώτημα των επερωτώντων, εάν πρόκειται να ξεκινήσει λεπτομερής καταγραφή των εσόδων του Δημοσίου, από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του, ο κος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως τα έσοδα καταγράφονται στους λογαριασμούς της ΚΕΔ και στο επιχειρησιακό της σχέδιο:

«Τα πρώτα στοιχεία για το 2010 παρουσιάζουν θεαματική αύξηση των εσόδων της ΚΕΔ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και την υλοποίηση του αυτονόητου - της καταγραφής, των υπηρεσιών του Δημοσίου που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, τόσο εκείνων που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες για την στέγασή τους, όσο και εκείνων που εισπράττει το Δημόσιο από μισθώσεις δικών του ακινήτων: Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, είναι η μείωσή τους κατά 20%, ενώ από τις αναθεωρήσεις των μισθωμάτων, έχουν ήδη εξοικονομηθεί 13 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔ έχει συγκροτήσει αναλυτική πρόταση για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου στο κέντρο των Αθηνών, χωρίς αυτό ωστόσο, να αποτελεί πάντα την βέλτιστη λύση - ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: