Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής
(από την Καθημερινή)
Διευρυνόμενη δυσφορία για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο δεν οδηγεί σε ανατροπή του κομματικού συσχετισμού δυνάμεων, καταγράφει το Βαρόμετρο. ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζονται με σοβαρά τραύματα, καθώς σε διάστημα...
πέντε μηνών έχουν απολέσει σημαντικό ποσοστό της δύναμής τους, δίχως όμως να απειλούνται άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Με έναν στους τρεις πολίτες εκτός εκλογικής διαδικασίας, η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue φέρει το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίζει το 38,5% του εκλογικού σώματος, έναντι 30,5% για τη Ν.Δ. Η διαφορά των δύο κομμάτων περιορίζεται κατά μία μονάδα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Στο 10,5% εκτιμάται η επιρροή του ΚΚΕ, σταθερός στο 5,5% καταγράφεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, δυνάμεις αθροίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ (6% από 5,5% τον Δεκέμβριο) και οι Οικολόγοι (2,5% από 2%). Αντιθέτως, κάτω από το εκλογικό όριο του 3% που τους εξασφαλίζει κοινοβουλευτική παρουσία παραμένουν τόσο η, υπό τον Φ. Κουβέλη, Δημοκρατική Αριστερά όσο και η Δημοκρατία Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
Η ψαλίδα στην παράσταση νίκης, αν και μειούμενη, παραμένει περί τις 40 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα να εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη δημοτικότητα (36 έναντι 39 τον Δεκέμβριο). Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ν.Δ. (28 έναντι 25), αλλά και των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να προηγείται παρά τις απώλειες, ακολουθούμενος από τους Γ. Καρατζαφέρη και Αντ. Σαμαρά που βελτιώνουν την προσωπική του εικόνα. Απώλειες καταγράφονται για τον Αλ. Τσίπρα που απειλείται πλέον από την Αλέκα Παπαρήγα.
Στο δίλημμα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Παπανδρέου προκρίνεται από το 41% των πολιτών έναντι 19% για τον κ. Αντ. Σαμαρά, με τον «κανένα» –την απόρριψη δηλαδή και των δύο ηγετών– να επιλέγεται από το 37%. Μοιάζει παρήγορο, ωστόσο, για τους δύο αρχηγούς ότι η προσωπική τους εικόνα είναι καλύτερη αυτής των κομμάτων που ηγούνται. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιλέγεται ως καλύτερη από το 26% των πολιτών, ενώ κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί μόλις το 6%. Αυτονοήτως, το 63% απορρίπτει αμφότερα τα κόμματα εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: