Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κρούγκμαν: Ελλάδα - Ιρλανδία δύσκολα θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση

Η Ευρώπη πρέπει να γίνει Ομοσπονδία, διαφορετικά δεν θα ξεπεράσει την βαθιά της κρίση, υποστηρίζει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ελλάδα και Ιρλανδία δύσκολα θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους βάσει της πολιτικής της ΕΕ.

«Μπορεί η Ευρώπη να σωθεί;» διερωτάται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με εκτενές άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Νιου Γιορτ Τάιμς», τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «βαθιά οικονομική κρίση» και υποστηρίζοντας ότι η πρόταση για έκδοση κοινού Ευρωομολόγου κινείται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κρούγκμαν: Ελλάδα - Ιρλανδία δύσκολα θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση

Κάνοντας σύντομη αναδρομή στην γέννηση και αρχική υλοποίηση της ιδέας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και μετέπειτα στο εγχείρημα του κοινού νομίσματος, ο Κρούγκμαν επαναλαμβάνει την γνωστή άποψή του ότι, για καθαρά «τεχνικούς και πρακτικούς» λόγους, το ενιαίο νόμισμα ήταν, από τη γέννησή του, «καταδικασμένο σε αποτυχία».

Ως αιτία επισημαίνει το γεγονός ότι «η Ευρώπη δεν είναι δημοσιονομικά ενοποιημένη» και συνεπώς, οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αναλαμβάνουν αυτομάτως μέρος της ευθύνης για τις ελληνικές συντάξεις ή για την οικονομική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών, όπως συμβαίνει μεταξύ των πολιτειών στις ΗΠΑ.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει το χρονικό της «ευρωπαϊκής κρίσης», εκτιμά ότι «παρά το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, η χώρα δεν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσον αφορά τα αίτια της κρίσης, τα οποία στην Ελλάδα είναι σχετικά απλά και έχουν ως εξής: η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Τρία κακά, κι ένα καλό σενάριο

Ο Πολ Κρούγκμαν παρουσιάζει «τέσσερα πιθανά σενάρια» για την έκβαση της κρίσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα «τρία εξ αυτών είναι δυσοίωνα», ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι στο «χέρι των ισχυρών της Ευρώπης» να λάβουν απόφαση για το τι είδους μέλλον επιθυμούν για τη Γηραιά Ήπειρο και για το αν τελικά θα επιλέξουν το τέταρτο, αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αναβίωσης του ευρωπαϊσμού, του οράματος δηλαδή δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας».

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως επισημαίνει, δείχνει η πρόταση της έκδοσης κοινού Ευρωομολόγου. Τα άλλα τρία σενάρια που απαριθμεί είναι: Α) η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής - λύση που έχει επιλέξει μέχρι στιγμής η Ευρώπη η Ευρώπη και η οποία κρίνεται από τον αρθρογράφο ανεπαρκής. Β) η αναδιάρθρωση των χρεών, με τον αρθρογράφο να σχολιάζει ότι δυσκολεύεται να σκεφτεί πως η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη. Και γ) η χρεοκοπία κατά το πρότυπο της Αργεντινής, λύση που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης λόγω του ενιαίου νομίσματος.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: