Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Μ. ΓΛΕΖΟΣ : "ΣΤΑ 162 ΔΙΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, οι μετρήσιμες, καταγεγραμμένες αποζημιώσεις που η Γερμανία οφείλει στη χώρα μας, ανέρχονται σε 162 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν στις επανορθώσεις για...
την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με την Ελλάδα.
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.
Αυτά τόνισε ο Μανώλης Γλέζος αντιστασιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.gr.
Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει σοβαρή την ενέργεια του Πρωθυπουργού για το αίτημα παρέμβασης στη δίκη στο δικαστήριο της Χάγης και προτείνει για να αποκτήσει πολιτικό βάρος η εκδίκαση της υπόθεσης, να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν σε αγωγές και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Δεν συγχέονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων με τις επανορθώσεις
Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο το τεράστιο θέμα των επανορθώσεων προς το δημόσιο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
Αρχαιολογικοί θησαυροί. "Τα δώρα", όπως χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος των "δωσίλογων Ελλήνων" στους Γερμανούς, που φυσικά τα έπαιρναν από τα μουσεία.
Μία δεύτερη κατηγορία που εντάσσεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφορά τη ληστεία όπως χαρακτηρίζει "που έκαναν από τα μουσεία οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι" και μία τρίτη κατηγορία αφορά τις παράνομες και μυστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι χωρίς την παρουσία της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.
"Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου" αναφέρει ο κ. Γλέζος.
Αναγκαστικά Δάνεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει και αυτή ήταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "τη μαύρη περίοδο της κατοχής, μέσα στο θανατικό της πείνας, η Ελλάδα δάνειζε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι κατακτητές -και για αυτό λέγεται και αναγκαστικό δάνειο- και μάζεψαν ότι πλούτο υπήρχε στη χώρα, τον μετέφεραν στη Γερμανία για να ζήσει ο Γερμανικός Λαός". Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις των δύο στρατών ή του γερμανικού στρατού με τις αντάρτικες ομάδες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: