Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κατσέλη: Τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά

Μπλακ άουτ στο λιμάνι του Πειραιά καθώς οι λιμενεργάτες συνεχίζουν την απεργία έως την Παρασκευή. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με θέμα την εκρηκτική κατάσταση στο λιμάνι.

"Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη ΣΕΠ (COSCO) και τους εργαζόμενους", είπε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, εξερχόμενη από τη συνάντηση.

Η Λούκα Κατσέλη είπε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ, που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους. Πρόσθεσε ότι "ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους".

Τόνισε ότι "αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης" και επεσήμανε ότι τα ίδια θα πει και στον Κινέζο πρέσβη, με τον οποίο συναντάται το απόγευμα.

Η υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα", ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά".

Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι "άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση".

Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)".

Συνάντηση με τους λιμενεργάτες


"Η συζήτηση συνεχίζεται" δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των λιμενεργατών, την Τρίτη, η οποία κράτησε δύο ώρες και δεν οδήγησε σε νέα δεδομένα. "Η συζήτηση με την Ομοσπονδία συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση του διαλόγου" δήλωσε η κ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (Ο.Μ.Υ.Λ.Ε.).

"Δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Δεν καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας" δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γεωργακόπουλος. "Εμείς εμμείναμε στο θέμα του παγώματος της συμφωνίας με την Cosco, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό" συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος των λιμενεργατών, σημείωσε ότι "η πόρτα του διαλόγου δεν έχει κλείσει" και επανέλαβε τη δέσμευση της Ομοσπονδίας για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η απεργία συνεχίζεται

"Κλειστό" για άλλες πέντε ημέρες σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1.500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

Σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, οι λιμενεργάτες - υπάλληλοι και οι τεχνικοί που είναι μέλη της αποφάσισαν νέα τριήμερη απεργία για τις 14-15 και 16 Οκτώβρη, καθώς επίσης και αποχή από εργασία Σαββάτου-Κυριακής 17 και 18 Οκτώβρη 2009.

Κινεζικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική Cosco αναμένεται να προσφύγει δικαστικά ζητώντας αποζημιώσεις για την καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας. Ο κινέζος πρέσβης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, δήλωσε ότι η εταιρεία περιμένει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ο ίδιος αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας.

"Θα συνεχιστεί ο διάλογος"

"Έχουμε πετύχει να αρχίσει ένας διάλογος για όλα τα ζητήματα και εκείνα της εργασίας. Διασφαλίζουμε, με όρους δημόσιου συμφέροντος, τον υγιή ανταγωνισμό και συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε ότι “θέλουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν για να λήξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα έχουμε θετικές εξελίξεις”, καθώς όπως είπε - απαντώντας σε άλλη ερώτηση -“υπάρχουν ενδείξεις” για κάτι τέτοιο.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: