Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας μεταξύ άλλων την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου υπογράμμισε επί του θέματος ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψήφιες χώρες η σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει "την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου έτους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης", και αναφέρει τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι "η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εξελίσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο βαθιάς και εκτεταμένης ύφεσης, η οποία έχει πλήξει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της διεύρυνσης. Η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη".

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και αρχηγών κρατών της κοινότητας, το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: