Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Προαναγγελίες Παπανδρέου για αλλαγές

Μήνυμα Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. "Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για την Ελλάδα, το πρώτα ο πολίτης πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης" είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου.

Μίλησε επίσης για αλλαγή και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς θα έχει λόγο και η βουλή.

Ο πρωθυπουργός, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θα υποστούν μεγάλες πιέσεις για ρουσφέτια, ακόμα και για παρατυπίες. Ξεκαθάρισε όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. "Θα συνεχίσουμε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής". Πρόκειται όπως τόνισε, για ένα απλό και καθαρό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δώσει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, θα διασφαλίζει την προστασία και αξιοπρέπεια του βουλευτή, τον οποίο θα απελευθερώσει από τις πελατειακές σχέσεις και θα αναβαθμίσει το Κοινοβούλιο.

Αλλαγή και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οφείλει να σταματήσει άμεσα η πρακτική του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, νοθεύει την Αρχή της Ανεξαρτησίας του διαχωρισμού των εξουσιών. Στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει λόγο και η Βουλή, η οποία θα συμμετέχει με ακροάσεις σε όλη τη διαδικασία επιλογής.

Σε ό,τι αφορά
το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται στη Βουλή, για το οποίο θα προβλέπονται επίσης δυο αναγνώσεις. Επίσης, όπως τόνισε, θα υπάρξει για κάθε νομοσχέδιο αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Επιπλέον, θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να μην επιτρέπεται η κατάθεση τροπολογιών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του επί της αρχής.

Παράλληλα, η
Βουλή θα ελέγχει όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται πλήρως πριν τη σύναψή τους. Και αυτό όπως τόνισε, θα ισχύει και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ελέγχει διάφορες υποθέσεις όπως οι σχέσεις κράτους και ΜΜΕ. Οι διορισμοί στις ανεξάρτητες Αρχές θα γίνονται επίσης από τη Βουλή.

Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

Παπουτσής: "Ζούμε ιστορικές στιγμές"

"Ζούμε ιστορικές στιγμές, και στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής υποδεχόμαστε στην Βουλή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου" είπε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "η εντολή που έχουμε είναι για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας (…) σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς".

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει με την δράση της ότι "δεν είμαστε όλοι ίδιο", αναδεικνύοντας ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ένα νέο πρόσωπο κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής τη στιγμή που "ελλοχεύει η υφέρπουσα μετάλλαξη αξιών, η βίαιη επίθεση οικονομικών συμφερόντων εναντίον (και) των θεσμών, ενώ διευρύνονται και οι κοινωνικές ανισότητες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: