Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ισχυρή στήριξη στην Ευρωζώνη για την ανάκαμψη από την κρίση χρέους υπόσχεται το ΔΝΤ

«Μαύρα σύννεφα» στην παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση», τονίζει το ΔΝΤ
Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη φάση», τονίζει το ΔΝΤ (Φωτογραφία: Reuters )


Ουάσινγτκτον
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την επιβάδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τους φόβους για την ανθεκτικότητα των τραπεζών, κυριαρχούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Οι μεγάλες δυνάμεις είναι διχασμένες στον χειρισμό πολλών κρίσιμων προβλημάτων, ενώ όλα δείχνουν πως προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν της επιπτώσεις της αναπόφευκτης -όπως παρουσιάζεται- ελληνικής πτώχευσης.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η κρίση και να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης και των μελών της, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το ΔΝΤ.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μία επικίνδυνη περίοδο», αναφέρεται χρακτηριστικά και επισημαίνεται ότι αυτό το γεγονός απαιτεί τον συντονισμό και την ετοιμότητα των μελών και του ΔΝΤ να αναλάβουν τολμηρή δράση.

«Παίρνουμε θάρρος από την αποφασιστικότητα των συναδέλφων μας στην Ευρωζώνη να κάνουν ότι απαιτείται για την επίλυεση της κρίσης στην Ευρωζώνη». Το ΔΝΤ «είναι έτοιμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ως μέρος του παγκόσμιου ρόλου του», υπογραμμίζεται.

Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της ευελιξίας του EFSF, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά του, και τη βελτίωση της διαχείρισης της κρίσης και της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, προστίθεται.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να αποκαλύψει, εάν θα υπάρξει «αλλαγή στρατηγικής» στην Ευρωζώνη, απέναντι στην κρίση χρέους.

«Δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί, αυτή, τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), την οποία έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα.

Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρωζώνη «να υλοποιήσουν τη συμφωνηθείσα στρατηγική», προέτρεψε δε «τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού FESF, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου».

«Επικεντρώνομαι, προσωπικά, σε ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σύνοδο ξεχώρισε και η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή μιας χρηματοπιστωτικής καταστροφής.

Όπως προειδοποίησε, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι απειλές που προκαλεί η κρίση, θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως.

Για ένα «διάλογο κωφών» που έγινε, σήμερα στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των κρατών
μελών του ΔΝΤ, που κλήθηκαν να κάνουν μια κοινή διάγνωση για τη χρηματοπιστωτική κρίση, κάνουν λόγο οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές.

Οι Ευρωπαίοι διακήρυξαν ότι «η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους είναι η ενδεδειγμένη», ενώ οι Αμερικανοί επιθυμούν «να γίνουν απ' αυτούς ακόμα περισσότερα πράγματα».

Συνεπώς, η ευκαιρία στους κόλπους του ΔΝΤ για συμπτώσεις απόψεων, προς το παρόν είναι πολύ περιορισμένη, εκτιμούν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: