Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Παπουτσής: Οι απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό









Παπουτσής: Οι απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό
«Η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει όλα τα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι μέτρο δυσβάστακτο. Επιπλέον, η μείωση των μισθών και των συντάξεων μετά από περίοδο πενταετούς ύφεσης θα βαθύνει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση και θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι για χρόνια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής κατά την τοποθέτησή του στο χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε:

-να γίνει μια ακόμη προσπάθεια να βρεθούν άλλα ισοδύναμα ή ακόμη επέκταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και να αποφύγουμε τη μείωση των μισθών και της κύριας σύνταξης.
-να αξιοποιήθούν πλήρως τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την επιδότηση της αμοιβής των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
-να ενεργοποιήθούν επιτέλους την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου για το ειδικό αναπτυξιακό Πακέτο για την Ελλάδα, το μικρό πακέτο Μάρσαλ, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και ελπίδα στην αγορά και την οικονομία.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Αναφέρονται ρητά στην Συνθήκη της ΕΕ στα άρθρα 151, 152, 153 και 156. Επιπλέον κατοχυρώνονται ρητά στο άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ο οποίος κατέστη δεσμευτικός με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Κι όπως προκύπτει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται σαφώς η συμβατική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο και σέβεται το εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης» είπε.

«Στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου συμμετείχα ενεργά για 16 χρόνια. Το ίδιο δρόμο ακολούθησα όταν διαμορφώσαμε το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, την πολιτική εμπορίου και του Τουρισμού. Πάντα με σεβασμό στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο. Απαξίωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, Και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο προσβολή για τους Υπουργούς αλλά προσβολή του ελληνικού λαού. Αυτό που απαιτούν ορισμένοι τώρα, εδώ στην Ελλάδα είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με τα οποία πορεύτηκαν οι λαοί της Ευρώπης» είπε ο κ. Παπουτσής.

«Στην πραγματικότητα μας υποχρεώνουν να παραβιάσουμε το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω τη βεβαιότητα ότι μια σχετική προσφυγή θα γινόταν αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» κατέλξηε ο υπουργός।
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: