Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα κινδυνεύει να κάνει μεγάλα ιστορικά λάθη, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία σε δραματικούς τόνους


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας για τη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σε μία ασύντακτη χρεοκοπία εντός ευρώ θα παρακαλάμε να βγούμε από το ευρώ για να εξασφαλίσουμε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

«Με απολύτως ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ιστό στην πραγματική οικονομία, χωρίς εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο με διόγκωση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, με διάλυση του κοινωνικού και θεσμικού ιστού. Με μια Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» είπε.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύει κανείς ότι θα πάμε καμία ανοιξιάτικη παιδική εκδρομή στη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ χωρίς να μας υπαγορεύουν όρους με το πιστόλι στο κρόταφο; Οι όροι αυτού του προγράμματος θα φαντάζουν ως όαση» πρόσθεσε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση που θα είναι στην εξουσία τον Ιούνιο πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις για τα επόμενα έτη, το 2013 και το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «θυσίες ή μεγαλύτερες θυσίες», «ταπεινώσεις ή ακόμη μεγαλύτερες ταπεινώσεις».

«Η Ελλάδα κουρασμένη και απελπισμένη κινδυνεύει να κάνει μεγάλα ιστορικά λάθη» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι τώρα «είναι ώρα της αλήθειας».

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι ενώ οι συντριπτικά περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ότι πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα, είναι δυστυχώς αρκετοί αυτοί που δεν θέλουν να μοιραστούν ατομικά την ευθύνη για πολύ δύσκολες αλλά αναγκαίες και θετικές αποφάσεις.

«Ίσως να έχουν τη βεβαιότητα ότι αυτές οι αποφάσεις θα εγκριθούν ούτως ή άλλως, γιατί αυτό δείχνουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί» είπε, κάνοντας λόγο για ορισμένους που «έχουν την άνεση να αποφύγουν το πικρό αυτό ποτήρι».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έτσι όμως η πατρίδα κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πολύ μεγάλης παρεξήγησης.

Εκτίμησε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πέσει στο κενό ανάμεσα σε μια πολιτική που με μεγάλο κόπο, παλινωδίες, καθυστερήσεις αλλά με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού επιχείρησε να εφαρμόσει τα δυόμιση τελευταία χρόνια και μια άλλη λύση που ανατρέπει και καταδικάζει αναδρομικά αυτό που έγινε ή αυτό που πήγε να γίνει ή αυτό που έπρεπε να γίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αν φανούμε ειλικρινείς, υπεύθυνοι, δίνουμε ελπίδα στον κόσμο», ενώ «αν τώρα κλονιστούμε δεν θα μας συγχωρήσει κανείς».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ευθύνη όλων στην «τεράστια ιστορική αμεριμνησία των τελευταίων δεκαετιών και το δήθεν μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την Ελλάδα στο πουθενά» συμπληρώνοντας ότι «έχουν κυρίως ευθύνη αυτοί που οδήγησαν, αυτοί που καθοδήγησαν».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος δεν καθοδήγησε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του 2009, δεν διατύπωσε το πρόγραμμα και τα συνθήματα και δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: