Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τα νέα μέτρα

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση

O Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης
O Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεκτό κατά πλειψοηφία έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά από επτά ώρες έντονης συζήτησης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μνημόνιο. Από την αρχή της συνεδρίασης, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με τους Ε.Βενιζέλο και Π.Λαφαζάνη να ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή τη σύμβαση δεν λύνεται το πρόβλημα.

«Αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πραγματικά αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Φοβάμαι ότι δεχόμενοι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και θα έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς και το τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα σε αυτούς.»

Η ίδια, πάντως, ανέφερε ότι ίσως για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας μετά όπως είπε και την μεγάλη προσπάθεια κυρίως του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και βελτιώθηκαν ορισμένα θέματα.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί ένα πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να οδηγεί σε διόγκωση του χρέους, να αναβάλλει απλώς τα προβλήματα και να επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες» πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου.

«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει. Εάν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα, θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρη διάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και θεσμικού ιστού της χώρας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οικονομικών.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), δήλωσε πως «αυτή η Βουλή και κυβέρνηση δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να φέρνουν μέτρα που φτωχαίνουν το λαό» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίαςμ αλλά και θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε πως το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μέτρα και δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία -και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν με όρους που διευκολύνουν τους δανειστές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις κατηγορίες του για «μείζον συνταγματικό πραξικόπημα», για να εισπράξει την οργίλη απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως «η πλάκα τέλειωσε - παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

«Παραφέρεστε. Δεν θα κάνετε εσείς πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού» δήλωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών.

«Τη χώρα την έχετε καταντήσει εξαθλιωμένο προτεκτοράτο» απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αργότερα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε πως η καταψήφιση του Μνημονίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της Ελλάδας - και εμείς τέτοια ψήφο δεν δίνουμε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουσελάς του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στην Ολομέλεια θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω την διαδοχική αλλά σταθερή διάλυση του κοινωνικού κράτους με τον αργό θάνατο του συνταξιούχου και το κλείσιμο φορέων όπως ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Δεν θα πρέπει να πάει αύριο έτσι το άρθρο στην Ολομέλεια. Επιφυλάσσομαι να σας ακούσω και σας δηλώνω ότι θα ψηφίσω κατά συνείδηση» εξήγησε.

Οι θέσεις των εισηγητών

«Αν αρνηθούμε αυτή τη ρύθμιση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κατάρρευσης. Αν την δεχθούμε, θα έχουμε τουλάχιστον να ελπίζουμε, ότι αυτό το ετοιμόρροπο σπίτι μπορεί να διασωθεί.»

Με την παραπάνω φράση, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, πρότεινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Μνημόνιο, το PSI και τις υπόλοιπες διατάξεις για την μείωση του δημοσίου χρέους και τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, «έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με έναν οικονομικό πόλεμο. Δεν έχουμε απέναντί μας έναν εχθρό με τους κλασσικούς όρους, αλλά όπως και αν το αναλύσουμε, περί αυτού πρόκειται.»

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς η καταψήφισή του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Η φόρτιση και η αγανάκτηση των στιγμών είναι κατανοητή, και η αντίθετη άποψη σεβαστή.

Οι φορείς της τελευταίας, ωστόσο, «πρέπει να αναγνωρίσουν πως και η δική μας θέση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό: Η κρίση κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία, όχι όταν λήξει το ομόλογο στις 23 Μαρτίου, αλλά πολύ νωρίτερα. Το ξήλωμα του πουλόβερ θα ξεκινήσει απ' την Δευτέρα και δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις ημέρες. Αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, φανταστείτε τον πανικό που θα συμβεί - και δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή. Γιατί τότε, το 'Ωσαννά' που θα ακούσουν αύριο πολλοί από τους συναδέλφους μας, θα γίνει αμέσως 'σταύρωσον αυτόν'» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ.

«Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα και την πλουτοκρατία, σπέρνει τρόμο, αίμα και δάκρυ. Καταδικάζετε τους εργαζόμενους σε μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης. Μπορείτε να ζήσετε με τέτοιους μισθούς κύριοι της πλειοψηφίας; Μπορείτε να τα καταφέρετε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μια σειρά από θεσμικές προϋποθέσεις και προτάσεις που δεν υλοποιούνται, απαγορεύουν κατά τον Κώστα Κιλτίδη, στον ΛΑΟΣ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο το 2010 και αποδέχθηκε την ανάγκη συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο, δεν είναι η αποδοχή ή όχι του Μνημονίου, αλλά το ποια πολιτική ακολουθείται. Έτσι, ενώ η απόφαση του Ιουνίου περιελάμβανε ένα ευρωπαϊκό 'σχέδιο Μάρσαλ' στο παρόν Μνημόνιο κάτι τέτοιο παραλείπεται. Απουσιάζει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου δεν τιμά το διάλογο και προδίδει απουσία φρονήματος νίκης. Είμαστε ανενημέρωτοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Κιλτίδης.

Η προς ψήφιση συμφωνία, είναι κάκιστη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση με ελληνικές αντιπροτάσειςκαι εναλλακτικές θέσεις. Δεν σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία. Μεταφέρεται με βάρβαρο τρόπο το τεράστιο κόστος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθωτοί του οποίου θα πρέπει να φάνε τις σάρκες τους αφού στραγγαλίστηκαν επειδή χρόνια» σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναρωτήθηκε γιατί διέγραψε η Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη για το πρώτο Μνημόνιο και σήμερα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της προκειμένου να υπερψηφίσουν το δεύτερο, που είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο.

«Ενώ ο κ. Παπανδρέου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θύτες, εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα της παγκόσμιας Δεξιάς και του κεφαλαίου. Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ως ο βασικός εμπνευστής της κυβέρνησης Παπαδήμου και του οικονομικού προγράμματος που την συνοδεύει - πήγε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συμφώνησε σε όλα, και την τελευταία στιγμή επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΛΑΟΣ χάνει, μία ακόμα κυβίστηση!» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: