Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Απώλειες αρχίζουν να μετρούν και στη ΝΔ - «Όχι» από έξι βουλευτές









Απώλειες αρχίζουν να μετρούν και στη ΝΔ - «Όχι» από έξι βουλευτές
Με τις πρώτες απώλειες από βουλευτές δείχνει να απειλείται ήδη η ΝΔ καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ με αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές να απευθύνουν κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για αλλαγή στάσης ανάμεσα στα δύο μνημόνια. Πέραν της κριτικής όμως, οι έξι βουλευτές, κύριοι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Βαγιωνάς και Μελάς δήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή του να καταψηφίσουν το μνημόνιο.

Ο κ. Ζώης εδράζει την αρνητική του στάση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση σε τρεις κεντρικούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στο αγγλικό δίκαιο και κατά πόσον η υπαγωγή σε αυτό υπονομεύει το ρόλο της επόμενης κυβέρνησης, ασκώντας εκ παραλλήλου και πολιτική κριτική αναφορικά με το ανάστημα που μπορεί να ορθωθεί την επόμενη μέρα απένατι στις απαιτήσεις των δανειστών μας, εφ’ όσον πτωχεύσουμε.

Ο δεύτερος λόγος εστιάζεται στο PSI την επιτυχία του οποίου αμφισβήτησε βασιζόμενος και σε χθεσινή δήλωση Σόιμπλε στο Ρόιτερς που δείχνει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του κουρέματος. Ο τρίτος και τελευταίος λόγος αφορά στα μέτρα τα οποία επιτείνουν την ύφεση, γεγονός που αντίκειται στην πάγια επιχειρηματολογία της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο βουλευτής Θεσσαλίας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο ανέφερε ότι «η συνείδησή μου δεν μου επέτρεψε να υπερψηφίσω το πρώτο μνημόνιο, δε μου επιτρέψει να ψηφίσω ούτε το δεύτερο».

Μέσα στις αναφορές Ζώη εντός Κ.Ο. περιλαμβάνονται και δύο «ιστορικού» χαρακτήρα περιστατικά. Το πρώτο αφορούσε στην αρνητική στάση του –σε μια κλειστή σύσκεψη τριών ατόμων με τον κ. Σαμαρά- στο πρώτο μνημόνιο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την επιμονή του προς τον Πρόεδρο της ΝΔ τον Νοέμβριο να ζητήσει την τοποθέτηση πολιτικού προσώπου ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τους Ευρωπαίους ο οποίος να συνοδεύεται από τεχνοκράτες και όχι το αντίθετο, όπως τελικά και έγινε με την περίπτωση Παπαδήμου.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και ο Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος όμως επεσήμανε ότι σκέφτεται να υπερψηφίσει το PSI. Ζήτησε όμως παράλληλα την άρση της κομματικής πειθαρχίας ώστε να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση. Τα αίματα πάντως άναψαν, όταν Δημήτρης Σταμάτης και Άρης Σπηλιωτόπουλος φάνηκαν να ξιφουλκούν εντός Κ.Ο. όταν ο δεύτερος ανέφερε ότι η εξόδός μας από το ευρώ θα δικαιώσει εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός συνόρων. «Να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δε στηρίζουν την παραμονή της χώρας μου στο ευρώ» σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Σταμάτης απάντησε ότι προτιμώ να μου πάρουν το σπίτι Έλληνες που έχουν λεφτά συμπληρώνοντας: «Κάποιοι εδώ μέσα μας επιτιμούν. Τα είπε καλά ο Πρόεδρος και δε χρειάζονται οι βασιλικότεροι του βασιλέως. Χθες και σήμερα ακούω πολλές κωλοτούμπες. Είναι πολλά τα λεφτά. Άρη, μην εκτίθεσαι». Και ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας όμως δήλωσε ξεκάθαρα από βήματος της Βουλής ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει.

Το «όχι» επέλεξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα υπενθύμιζε σε συνομιλητές του ότι έχει κάνει σειρά ομιλιών από κοινοβουλευτικού βήματος τασσόμενος κατά της μνημονιακής πολιτικής. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Α' Πειραιά και νήσων, Παναγιώτης Μελάς.

Στην κατεύθυνση κριτικής στάσης βρίσκονται ακόμη οι βουλευτές Κώστας Τζαβάρας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι τελικώς θα ταχθούν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης.

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: