Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο

«Ζητώ να πειθαρχήσετε»



Αθήνα
Με τη φράση «ζητώ από όλους σας να ψηφίσετε τη δύσκολη και επώδυνη συμφωνία για να κρατηθούμε στα πόδια μας, ζητώ να πειθαρχήσετε και εάν κάποιος έχει συνειδησιακό πρόβλημα, μπορεί να παραιτηθεί» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία των μέτρων που απορρέουν από το νέο μνημόνιο, το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τα παραπάνω σε δευτερολογία του και μετά την ομιλία Βενιζέλου, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Θάνου Μωραΐτη, οι οποίοι ζητούσαν ξεκάθαρη στάση για την αυριανή ψηφοφορία.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε ευθεία αναφορά σε θέμα κομματικής πειθαρχίας, όμως είχε ζητήσει να μην υπάρξουν ενδοπαραταξιακοί διαχωρισμοί, καθώς «όλοι έχουμε ευαισθησίες» όπως είπε. «Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά» είπε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, είπε ότι η υπόθεση είναι εθνική, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

«Ας μιλήσουμε ειλικρινά στους Έλληνες και ας τους πούμε τι εστί χρεοκοπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Συνέχισε λέγοντας ότι «μιλάμε για χάος», γα επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

«Τι εστί χρεοκοπία»

Ακολούθως είπε στους βουλευτές πως «αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», θα υπάρχει αδυναμία καταβολής όλων των μισθών και των συντάξεων, θα υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης σχολείων και νοσοκομείων, οι περικοπές θα είναι πολύ σφοδρότερες, θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων θα καταρρεύσει.

Επίσης, αναρωτήθηκε τι σημαίνει χρεοκοπία για την ασφάλεια της χώρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, απομονωμένη και ταπεινωμένη, χωρίς συμμάχους σε σημαντικές μάχες.

Φτάσαμε κοντά στην πηγή, είπε, και πρέπει η χώρα να πιει νερό.

Επίθεση στη ΝΔ

Απαντώντας στη κριτική της ΝΔ είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διετής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: «Δεν απέτυχε η δική μας κυβέρνηση» είπε και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για κρατικοδίαιτη οικονομία, πελατειακό σύστημα, μεσάζοντες και παρασιτικά στοιχεία στην οικονομία της χώρας.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Στην ομιλία του κ. Παπανδρέου υπήρξαν αυτή τη φορά και στοιχεία αυτοκριτικής: «έπρεπε να συγκρουστούμε ακόμη πιο γρήγορα και δυναμικά με τις εξαρτήσεις της χώρας, αλλά τουλάχιστον εμείς συγκρουστήκαμε».

Σε άλλο σημείο επίσης ανέφερε: «αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε σε δύο χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών, αλλά κάναμε πολλά παντού».

«Η διετία μας δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης. Ατελής και καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή» συμπλήρωσε.

Πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του κάλεσε τους βουλευτές να μην λυγίσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συνεχίσουν τη μάχη, να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, για να ορθοποδήσει η χώρα, «για να μπορέσουμε εμείς, κι όχι μια δεξιά κυβέρνηση, να επανορθώσουμε τις αδικίες».

«Ή συνεχίζουμε ριζοσπαστικά ή αποδεχόμαστε τη μοίρα ας και λέμε δεν αντέχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορυφώνοντας την ομιλία του, χειροκροτούμενος μάλιστα από τους βουλευτές, είπε ότι σηκώσαμε για δύο χρόνια έναν σταυρό που δεν μας αναλογούσε. «Μου στοίχισε προσωπικά, έχασα φιλίες, έχασα οικειοθελώς και την πρωθυπουργία της χώρας, για να αποδείξω ότι δεν με ενδιαφέρει η εξουσία» είπε.

«Με έβρισαν όπως κανέναν άλλο...»

Και συνέχισε: «Με έβρισαν, όπως και εσάς, όπως κανέναν άλλο πολιτικό. [...] Αγνόησα την αθλιότητα και το πολιτικό κόστος, γιατί αυτά είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα τραβήξει ο λαός, αν χρεοκοπήσει η χώρα».

Ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Έτυχε από την ιστορία σε μας να πάρουμε στις πλάτες την τύχη της χώρας, να σηκώσουμε τόσο βάρος όσο δεν σήκωσε καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα».

Και συνέχισε: «Πρώτα δώσαμε τη μάχη με τη συνείδησή μας, αυτό μην το υποτιμάτε, μην το ξεχάσετε ποτέ».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν αντέχουμε άλλο, μάς λένε. Και εγώ τους απαντώ. Πρέπει να αντέξουμε, όση οργή και να κουβαλάμε μέσα μας, πρέπει να αντέξουμε. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε πίσω».

Καταλήγοντας είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι θέλει να υπάρχουν μεταξύ τους καθαρές σχέσεις και ότι ανθρωπίνως είναι όλα κατανοητά, αλλά έχουμε μια πολιτική επιλογή μεταξύ των καλύτερων εφιτκών λύσεων. «Η πατρίδα μάς ζητεί να υπερβούμε τον εαυτό μας, η ψήφος είναι εθνικής σημασίας» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: