Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αποχώρησε η τρόικα από το Μαξίμου μετά τη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Θρίλερ μέχρι την ύστατη ώρα

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στις 2 το μεσημέρι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους δανειστές, σε αναζήτηση συμφωνίας κυρίως στο θέμα των εργασιακών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3. Όλα δείχνουν ότι η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη θα ξεκινήσει στις 3:30.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι θα υπήρχε ακόμα και κοινή συνάντηση πρωθυπουργού, πολιτικών αρχηγών και τρόικας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι: «θα πάω στο Μαξίμου, όταν φύγουν οι μουσαφίρηδες».

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

* Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τους κυρίους Τσάρλς Νταλάρα και Γιόζεφ Άκερμαν για το θέμα του PSI.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Ευ.Βενιζέλος και ο Γ.Κουτρουμάνης.

Επί ξυρού ακμής τα εργασιακά

Κυβερνητικό στέλεχος εντόπισε αρκετές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων που θέτει η Τρόικα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα τα διαχειριστεί και προσθέτοντας πως στην σύσκεψη της Κυριακής του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή ανέφερε ότι ενδέχεται το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας να επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις των εργασιακών θεμάτων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Τρόικας θέλουν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα όμως με την δική τους αντίληψη.

Προσθέτει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα και αν το επιθυμούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ανοικτό το θέμα των μισθών

«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είχε αναφέρει ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα, κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: