Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η διοικητική μεταρρύθμιση στο επίκεντρο σύσκεψης Σαμαρά - Μανιτάκη

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υπουργείο


Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων
Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας, για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό και συμβολικό το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά σε υπουργείο γίνεται στο αρμόδιο για την δημόσια διοίκηση υπουργείο.

Σημειώνεται πως ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης θα πρέπει στους επόμενους μήνες να φέρει εις πέρας την κανονιστική ανασυγκρότηση 13 βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε βάθος 10 μηνών.

Η προσπάθεια αυτή που θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και Γάλλους ειδικούς θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κομβική για την μεσοπρόθεσμη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και την άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων.

Στόχος είναι να καταργηθεί η πολυνομία και οι δυσδιάκριτες συναρμοδιότητες που ενθαρρύνουν αφενός τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και αφετέρου τα χρόνια παρασιτικά φαινόμενα που τροφοδοτούν την μαύρη οικονομία.

Η έρευνα για τον εντοπισμό περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα εστιάσει στους εξής κρίσιμους τομείς :

-Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ)
-Ισολογισμοί - Εταιρικό Δίκαιο
-Εργασιακό Περιβάλλον Εργασιακές Σχέσεις
-Ενέργεια
-Αλιεία
-Ασφάλεια Τροφίμων
-Φαρμακευτική Νομοθεσία
-Δημόσιες Συμβάσεις
-Περιβάλλον
-Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις
-Τηλεπικοινωνίες
-Τουρισμός
-Στατιστικές

Σημειώνεται πως ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο η τρόικα είχε ζητήσει τη διερεύνηση των διοικητικών επιβαρύνσεων στους 12 πιο πάνω τομείς, ενώ μετά από συστάσεις του ΟΟΣΑ προστέθηκε και ο τομέας των στατιστικών γιατί συνήθως αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις σε χώρες μέλη του Οργανισμού.

Η αξιολόγηση θα γινει με τη χρήση τυποποιημένων μοντέλων κόστους (Standard Cost Model), ώστε να εντοπιστούν ελλείψεις και περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, ζημιώνουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των αγορών προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Η προσπάθεια αυτή, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013, θα οδηγήσει στην κατάρτιση προτάσεων για τροποποιήσεις των νόμων και κανονισμών, με λιγότερο επιβαρυντικά εναλλακτικά θεσμικά μέσα.

Η εξάλειψη των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στην οικονομία. Μετριοπαθείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ υπολογίζουν το αρχικός όφελος από τον περιορισμό των διοικητικών επιβαρύνσεων στα 7 δισ. ευρώ. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: