Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ- Τι εξετάζεται για κληρικούς, στρατιωτικούς και «αιώνιους» φοιτητές



«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ- Τι εξετάζεται για κληρικούς, στρατιωτικούς και «αιώνιους» φοιτητές
Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθούν άμεσα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2012- 2013 χωρίς να χρειαστούν απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
Προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών,
 ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν εφαρμοστούν πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα του Μαρτίου» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να αποφευχθεί να γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα, καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες, η πληρωμή του μισού μισθού των κληρικών από το δημόσιο και του υπόλοιπου μισού από την ίδια την εκκλησία καθώς και η πληρωμή διδάκτρων από τους «αιώνιους» φοιτητές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η πρόταση αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες εκτιμάται ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.


Σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών, εάν τελικά προχωρήσει η πρόταση για κάλυψη μόνο της μισής δαπάνης μισθοδοσίας από το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ.


Όσον αφορά στην πληρωμή διδάκτρων από τους «αιώνιους» φοιτητές η πρόταση αυτή εξετάζεται διεξοδικά προκειμένου να μην υπάρξουν συνταγματικά κωλύματα αφού με βάση παλαιότερες διατάξεις του νόμου για την Παιδεία προβλέπεται ότι δεν μπορούν να επιβληθούν δίδακτρα σε προπτυχιακούς φοιτητές λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης για δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, στον τελευταίο νόμο-πλαίσιο εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει ότι «μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό κάθε ιδρύματος».

Από την Κυριακή οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βρίσκονται στα χέρια της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. 

Την Παρασκευή θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.


Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε χθες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και ζήτησε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις.


Ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Από την πλευρά του, ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τόνισε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι στη διάθεσή του εφόσον τον χρειαστεί. 
moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: