Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση - Καθυστερεί το Υπουργικό Συμβούλιο

Παράταση της αγωνίας

Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών
Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, καθώς και για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, λίγο πριν συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ήταν προγραμματισμένη για τις 12:00.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Λουκά Παπαδήμο και πως η διαδικασία των διαβουλεύσεων για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος είναι σε εξέλιξη. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο των εξελίξεων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε σχετικά: «Το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα... Περιμένουμε τις ανακοινώσεις» και πρόσθεσε ότι στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι έχουν αρθεί και οι αντιρρήσεις σχετικά με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΝΔ και η ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών ήταν όροι που έθετε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ζητηθούν οι παραιτήσεις των υπουργών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον Κάρολο Παπούλια.

Προσερχόμενος στη Βουλή για το Υπουργικό Συμβουλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σχετικά με τις εξελίξεις, για τις οποίες αγωνιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές, δήλωσε: «Όταν οι σχέσεις των πολιτικών κομμάτων διαμορφώνονται με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη σαφήνεια, την εντιμότητα και την ηθική, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο, για το λαό, τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν για τη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αθήνα φθάνει από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μεταφέροντας την επιστολή του Ταμείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι βολιδοσκοπήθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Συγκεκριμένα είπε: «Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Είμαι σε συσκέψεις. Ναι, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ' επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει. Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: