Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Παραίτηση, αφού ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, υπόσχεται ο Μπερλουσκόνι

Η Ρώμη στη δίνη της κρίσης

Ο Καβαλιέρε σφίγγει το χέρι του Μπόσι στην ψηφοφορία της Τρίτης: Η εικοσαετής πορεία του στην πολιτική της Ρώμης φτάνει στο τέλος της
Ο Καβαλιέρε σφίγγει το χέρι του Μπόσι στην ψηφοφορία της Τρίτης: Η εικοσαετής πορεία του στην πολιτική της Ρώμης φτάνει στο τέλος της (Φωτογραφία: Associated Press )


Ρώμη
Ο κύβος ερρίφθη: υποκύπτοντας στις πιέσεις που του ασκούνται, και μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο πως σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ως μόνη ρεαλιστική λύση τις εκλογές, αν και σημείωσε πως η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου Ναπολιτάνο.

«Το ποιος ηγείται ή όχι της κυβέρνησης έχει μικρότερη σημασία από το καλό της χώρας» είπε ο Καβαλιέρε, μιλώντας σε ύφος εντελώς διαφορετικό από ό,τι συνηθίζει.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέρος των «υποδείξεων» των Βρυξελλών στη Ρώμη ενώ η Ιταλία έχει βρίσκεται στον επίκεντρο της κρίσης, αναμένεται να έχει περάσει από το Μοντετσιτόριο μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Τρίτη αποδείχτηκε δραματική στην σχεδόν εικοσαετή -και εξαιρετικά «πολύχρωμη»- πορεία του Καβαλιέρε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας: Ο Μπερλουσκόνι εξασφάλισε μεν την έγκριση του απολογισμού του 2010 στην ιταλική Βουλή, αλλά έχασε στην ψηφορορία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία λύση» έγραψε στις σημειώσεις του ο Μπερλουσκόνι μετά την ψηφοφορία, και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση με τον Ναπολιτάνο κράτησε περίπου μία ώρα, μετά το πέρας της οποίας η προεδρία ανακοίνωσε τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο Μπόσι, της «συμμαχικής» Λέγκας του Βορρά, ήταν ο τελευταίος σε μία σειρά φίλων και αντιπάλων του Καβαλιέρε που τον κάλεσαν ανοικτά σε παραίτηση την Τρίτη. Η αντιπολίτευση, μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, έδειξε σε υψηλούς τόνους την έξοδο στον Μπερλουσκόνι, με τον πρόεδρο του Pd να λέει πως η Ιταλία «βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει την πρόσβαση στις αγορές».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: