Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ανώμαλη προσγείωση...


 EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΜε την… ουρά στα σκέλια ετοιμάζεται να επιστρέψει η κυβέρνηση από το Παρίσι. Οι δανειστές όχι μόνο προσγείωσαν το αίτημα των φοροελαφρύνσεων που απηύθυνε η ελληνική πλευρά, αλλά...
ενέτεινε τις πιέσεις στα εξής τρία «καυτά» μέτωπα της διαπραγμάτευσης: τις ομαδικές απολύσεις, τον νέο απεργιακό νόμο και την εξευτελιστική αφετηρία των πλειστηριασμών των ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο.

Επιδεικνύοντας το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτές τις συζητήσεις, ανεξαρτήτως του εδάφους επί του οποίου λαμβάνουν χώρα, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση επέμειναν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο, παρότι το σχετικό καθεστώς τροποποιήθηκε πρόσφατα (η απόφαση για ομαδικές απολύσεις λαμβάνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας πλέον, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού).

Στην πρέσα της τρόικας

Η ελληνική αντιπροσωπεία, για να αποφύγει την πρέσα της τρόικας, προσπάθησε να «αγοράσει» χρόνο, επικαλούμενη τη μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο και θα αξιολογεί την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων αλλαγών. Οι πιέσεις των ξένων δεν περιορίστηκαν μόνο στις απολύσεις. Επεκτάθηκαν και στο έτερο «φλέγον» εργασιακό θέμα, αυτό της τροποποίησης του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος ρυθμίζει σειρά ζητημάτων, όπως η χρηματοδότηση των συνδικάτων, ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία κ.λπ.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ δεν επιθυμεί αλλαγές στο λοκ άουτ (ανταπεργία) και κρατάει ως «άσο» στο μανίκι της μελέτη για το πώς ρυθμίζονται όλα αυτά τα ζητήματα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η μελέτη αυτή βρίσκεται στα χέρια του κ. Βρούτση και θα αποτελέσει τη βάση του σχετικού διαλόγου που θα ξεκινήσει με τους κοινωνικούς εταίρους στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Γενεύη με «διαιτητή» το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Από την άλλη, πονοκέφαλο συνιστά για την κυβέρνηση η εμμονή της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους από το 2015. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, τονίζοντας στους δανειστές τις επιπτώσεις που θα έχει στην ήδη «νεκρωμένη» αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει σενάριο για πλειστηριασμούς στα 2/3 της τιμής τους. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΕΚΤ – ΔΝΤ με τον κ. Δένδια δεν τέθηκε θέμα παράτασης της απαγόρευσης πλειστηριασμών κατοικίας μετά τις 31.12.2014 για άλλο ένα έτος.

Η ατζέντα των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Παρίσι περιλάμβανε και τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τον κατάλογο με τις 6.500 υποχρεωτικές αποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του 2014, το νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου και την πρόοδο που συντελέστηκε για τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Το μπρα ντε φερ

Το τριήμερο προπαρασκευαστικό μπρα ντε φερ στη γαλλική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται σήμερα με σύνοψη των όσων συζητήθηκαν, ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επί τάπητος το σχέδιό της για φοροελαφρύνσεις.

Η τρόικα έχει «παγώσει» κάθε ελληνικό αίτημα στο πεδίο αυτό από τη στιγμή που οι προβολές που έχει κάνει στον προϋπολογισμό δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 φθάνει τα 2 δισ. ευρώ, την ώρα που η κυβέρνηση το περιορίζει περί τα 700-900 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσπαθεί να αποφύγει τα νέα σκληρά μέτρα, τα οποία επί της ουσίας βρίσκονται προ των πυλών για τα νοικοκυριά.

Χάσμα υπάρχει και στο χρηματοδοτικό κενό, παρότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε χθες να δηλώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το προσεχές 12μηνο.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το ΔΝΤ διαπιστώνει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του 2015. Το ίδιο, πάντως, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προανήγγειλε ότι μετά το 3ετές και το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκαν πρόσφατα η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές έως το τέλος του έτους με 7ετές ομόλογο. Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται να ανταλλαγούν 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια με νέα 12μηνης, 18μηνης και 24μηνης διάρκειας, ενώ εκτίμησε ότι οι επίσημες συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τον έλεγχο της τρόικας.

Οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της κυβέρνησης για την ανάγκη εκπόνησης νομοσχεδίου που θα διευθετεί τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τα λοιπά χρέη εταιρειών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: