Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πογκρόμ Παπακωνσταντίνου για όσους δεν έκαναν περαίωση

Ενώ χαρίζεται στον μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου…


http://img.protothema.gr/6DF6380CDB10E9C819C0327DE83D3DDB.jpg
Περί τους 500.000 επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις –σχεδόν έναν στους δύο δηλαδή- που δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν για να ενταχθούν στην περαίωση, «δείχνει» ως υπόπτους για φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών και τους στοχοποιεί για να δεχθούν έλεγχο της εφορίας.

Παρότι επιμόνως και εγγράφως το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε προ τριμήνου πως η περαίωση είναι «απολύτως προαιρετική», πως γίνεται «για να κλείσει το χθες» και πως «οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση», τώρα οργανώνει «τάγματα εφόδου» που θα τους «ξεψαχνίσουν». Επιπλέον βάζει και άλλους 90.000 «στόχους», που θα επιλεγούν με βάση την ακίνητη περιουσία τους ή τα υψηλά εισοδήματα που δηλώνουν.

Όλα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις εκθέσεις των πέντε ειδικών ομάδων εργασίας που συστήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και έχουν αναλάβει τον καθορισμό των κριτηρίων, βάσει των οποίων οι φορολογούμενοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες «εξπρές».

Ο κατάλογος αυτός αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το ΣΔΟΕ και στο στόχαστρο θα μπουν:

- περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση. Προβλέποντας τις εξελίξεις αυτές, στη ρύθμιση έσπευσαν να ανταποκριθούν τελικά 489.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, άλλες για να "εξαγοράσουν" απλώς την ησυχία τους και άλλες επειδή είχαν σοβαρούς λόγους για να κλείσουν τους «ανοικτούς λογαριασμούς τους» με την εφορία.

Μένουν έτσι τελικά εκτεθειμένοι σε ελέγχους, όσοι αρνήθηκαν να πληρώσουν το «τσουχτερό» τίμημα που επέβαλε η ρύθμιση Παπακωνσταντίνου, με το σκεπτικό ότι «και αν μου γίνει έλεγχος δεν θα βρει τίποτα για να επιβληθεί πρόστιμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο είχε διατυπωθεί και η ακριβώς αντίθετη πρόταση, να ελεγχθούν δηλαδή κατά προτεραιότητα (όχι για φορολογικές παραβάσεις αλλά για τυχόν αδικαιολόγητο πλουτισμό) όσοι είχαν σπεύσει από τους πρώτους να πληρώσουν για να περαιώσουν.

- άλλοι 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, που εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης.

- επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009) και όλες οι Τραπεζικές, Ασφαλιστικές και Εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ.

- 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

Τα κριτήρια επιλογής για έλεγχο, σύμφωνα με τις ομάδες εργασίας, θα βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων κ.ά.

Πέραν από τον καθορισμό του καταλόγου των «υπόπτων» οι ομάδες εργασίες προτείνουν στο υπουργείο να προχωρήσει και στις εξής δράσεις:

α) προσωρινοί έλεγχοι σε 1700 φυσικά πρόσωπα,
β) έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα),
γ) κλήση για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με την σχετική δήλωση εισοδήματος,
δ) κλήση για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης περίπου 15.000 φυσικών προσώπων οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτείνεται να τους διενεργείται άμεσος έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: