Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ


Μνημόνιο Συμφωνίας για την υπογραφή των δύο συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2010 και το 2011, υπεγράφη μεταξύ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας την Πέμπτη...


Στο μνημόνιο συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αύξηση του μισθού ενεργείας και των πάσης φύσεως επιδομάτων κατά ποσοστό 1,5% για τη συλλογική σύμβαση του 2010 και 1% για του 2011.

Επίσης η καταβολή των αναδρομικών για το 2010, θα γίνει τμηματικά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή της Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που αναμένεται να εξεταστούν από την ΠΝΟ και να υπογραφούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να εγκριθούν τυπικά και από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη.

«Η συμφωνία των δύο πλευρών για να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θεωρούμε ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα για την πορεία της ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη που όλοι έχουμε ανάγκη, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις εξαιρετικά δύσκολες επικρατούσες οικονομικές συνθήκες,» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

«Είναι ένα βήμα που θα πρέπει να το κάνουμε όλοι» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και πρόσθεσε ότι «δεν είναι το ποσοστό που μας ικανοποιεί, αλλά ότι θα υπάρχει σύμβαση για την ακτοπλοΐα που είναι απαραίτητη».

Κύκλοι της ακτοπλοΐας αναφέρουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι δεσμευτικές μόνο για μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα με επιστολή του προς το ΣΕΕΝ και τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ο ισχυρός άνδρας της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης, είχε χαρακτηρίσει το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας μη αντιπροσωπευτικό για τον ακτοπλοϊκό κλάδο για να προβαίνει σε διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ακτοπλοΐας.

Έτσι παραμένει άγνωστο τι στάση θα κρατήσει η ΑΝΕΚ και η Hellenic Seaways όταν υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου και ενώ οι δυο ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν αποχωρήσει από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) που μέχρι τότε έκανε και τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις με επιστολή τους προς τον ΣΕΕΝ και τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, ανέφεραν ότι αν οι διαπραγματεύσεις γίνουν και τελεσφορήσουν, η οποιαδήποτε απόφαση που θα ληφθεί δεν θα είναι δεσμευτική γι αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: