Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Στο στόχαστρο του ΥπΟικ μεγαλοϊδιοκτήτες και επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα

Έλεγχοι από την Εφορία

Ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα στο στόχαστρο της Εφορίας
Ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα στο στόχαστρο της Εφορίας (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Εντατικούς ελέγχους και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων ξεκινά η εφορία σε συγκεκριμένες ομάδες φορολογούμενων για τους οποίους έχει εντοπίσει ενδείξεις φοροδιαφυγής, όπως προκύπτει από την έκθεση ομάδων εργασίας που συγκρότησε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για φορολογούμενους, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και άλλους με μεγάλη ακίνητη περιουσία που χρωστούν στο δημόσιο ή δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, για όλους όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος καθώς και για μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε αυτούς τους φορολογούμενους συμπεριλαμβάνονται τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι, προμηθευτές φαρμακείων, όπως και εταιρείες, μεταξύ τους μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση προόδου των ειδικών ομάδων εργασίας που συγκροτήθηκαν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης. Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα από την έκθεση προκύπτει ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

  • Σε 1.700 φυσικά πρόσωπα, στους οποίους θα γίνουν προσωρινοί έλεγχο.
  • Σε 1 50 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου, στα οποία γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες για υποκρυπτόμενα εισοδήματα
  • Σε όσους αγόρασαν ακίνητα χωρίς να το δηλώσουν
  • Σε όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ για το διάστημα 1997-2007
  • Σε 9.173 φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007
Σε οτι αφορά τους οφειλές του δημοσίου η αρμόδια ομάδα εργασίας θέτει στο
επίκεντρο των ελέγχων:
  • Οφειλέτες της ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού
  • Φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Μύκονο, Σαντορίνη. Επίσης οφειλέτες με επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών.
  • Οφειλέτες με ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 200.000 ευρώ.
  • Προμηθευτές του Υπουργείου Υγείας με βεβαιωμένες οφειλές, και ιδιοκτήτες μισθωμένων από το υπ. Πολιτισμού ακινήτων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • 4.117 πρατηριούχους που χρωστούν χρήματα στο σύστημα "Ήφαιστος".
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει τις 1.150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και τράπεζες, ασφαλιστικές και εισηγμένες με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατομμύρια ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2009).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: