Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Λιγότεροι αντάρτες στο SPD από την κυβέρνηση Θετικά θα ψηφίσει η Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής για την Ελλάδα


H επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ, όπου συζητήθηκε η συμφωνία: Στις δοκιμαστικές εσωκομματικές ψηφοφορίες, η αντιπολίτευση είχε λιγότερους «αντάρτες» από ό,τι το CDU της Μέρκελ
H επιτροπή Προϋπολογισμού του Μπούντεσταγκ, όπου συζητήθηκε η συμφωνία: Στις δοκιμαστικές εσωκομματικές ψηφοφορίες, η αντιπολίτευση είχε λιγότερους «αντάρτες» από ό,τι το CDU της Μέρκελ  

Aθήνα
Να εγκριθεί από την Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής αναμένεται την Παρασκευή η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, μετά τη θετική ψήφο που ζήτησε και ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα υπερψηφίσουν τελικά τη συνέχιση της βοήθεια, καθώς στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μόλις 8 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ 13 απείχαν.

Από τις δοκιμαστικές ψηφοφορίες που έκαναν ξεχωριστά τα περισσότερα κόμματα διαφαίνεται άνετο «ναι» -οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες μετρούν μάλιστα λιγότερους «αντάρτες» από ό,τι το CDU της Μέρκελ.
 
Σε έκτακτη συνεδρίασή της η Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στη δοκιμαστική ψηφοφορία το πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, 15 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας απείχε.
Ο αριθμός των «ανταρτών» ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στο επιτελείο της Α. Μέρκελ καθώς πρόκειται για τους «συνήθεις υπόπτους» όπως σημειώνουν αναλυτές: στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες καταγράφηκαν 13 «όχι» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο ίδιος αριθμός βουλευτών είχε καταψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Φιλελευθέρων. Όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι Πράσινοι προανήγγειλαν τη συγκατάθεσή τους ενώ το κόμμα της Αριστεράς θα καταψηφίσει.
Σημειώνεται πως ο αρχικός σχεδιασμός των συγκυβερνώντων κομμάτων στο Βερολίνο προέβλεπε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την Ελλάδα την Πέμπτη. Εντούτοις, έγινε δεκτό το αίτημα των Πρασίνων να γίνει τελικά την Παρασκευή, προκειμένου να τηρηθεί η τυπική διαδικασία και η κοινοβουλευτική παράδοση που θέλει να μεσολαβούν τουλάχιστον 24 ώρες από τη συζήτηση ενός θέματος στην αρμόδια επιτροπή μέχρι την έγκρισή της στην Ολομέλεια.
Βundesbank: η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν που παρέπεμψε στη Βουλή και το ζήτημα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα οφέλη από τη βοήθεια που της προσέφεραν οι διεθνείς πιστωτές της θα εξανεμιστούν.

Ο Βάιντμαν, που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ, πρόσθεσε πως η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δεν απέβλεπε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο και εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα άλλες χώρες να χαλαρώσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων έπειτα από τη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας για απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και δεν κατορθώσει να βάλει τον προϋπολογισμό της σε μία σταθερή τροχιά, τα αποτελέσματα των νέων μέτρων θα εξανεμιστούν», υπογραμμίζει ο Βάιντμαν στην ομιλία που πρόκειται να απευθύνει σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

«Δεν θα αποτελέσει έκπληξη, λαμβανομένης υπ' όψιν της προθυμίας για μεταρρυθμίσεις και την επιτυχημένη εφαρμογή τους σε άλλες χώρες, εάν αυτά τα κράτη ζητήσουν τώρα παρόμοιες συμφωνίες», προσέθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: