Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Financial Times: Για συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας πιέζουν οι δανειστές


image
Οι ηγέτες των τριών θεσμών που παρέχουν πιστώσεις στην Ελλάδα γεφύρωσαν κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας τις διαφορές τους ως προς το τι η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει, προκειμένου Γνα αποκτήσει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας που χρειάζεται άμεσα.
Οι ηγέτες ανέθεσαν στους τεχνοκράτες να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως βάση για μία πολιτική συμφωνία που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το πλεόνασμα που θα περιέχονται σε ένα νέο τελικό κείμενο.
Το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της Ε.Ε. – εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης «υπήρξε τουλάχιστον συμφωνία σε επίπεδο κειμένων. Οι απόψεις όμως του ενός από τον άλλον ίσως έχουν ακόμα απόσταση μεταξύ τους».
Ακόμα κι έτσι όμως, οι χτεσινές συνομιλίες υπήρξαν το σημαντικότερο σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στην συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι ένα τελικό κείμενο που θα περιγράφει το τι αναμένεται να πράξει η Αθήνα θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το πέρας της Τρίτης.
Οι αξιωματούχοι θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρότασή τους στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης ή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως όμως και να’ χει, ελπίζουν ότι μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί προτού η Αθήνα χρειαστεί να αποπληρώσει την επόμενη δόση των €300 εκατ. στο ΔΝΤ την Παρασκευή.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια €1,2 δισ. και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), η οποία θα περιέχει μια λεπτομερέστερη έκθεση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα η Αθήνα.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξακολουθούν πάντως να ανησυχούν, καθώ πιστεύουν πως παρά τη συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών που επιτηρούν την Αθήνα – του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ – η Ελλάδα θα είναι πιθανόν ακόμα απρόθυμη να αποδεχτεί την κοινή τους θέση.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα συμπεριλαμβάνει μέτρα τα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποδεχτεί, κι ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της ευρωζώνης παραμένουν ακόμη μεγάλες.
Ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Βερολίνου, οι πιστωτές σκέφτονται ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να «βγάλει» το καλοκαίρι, διότι ο χρόνος για να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης θα έχει εκπνεύσει όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει στο πέρας του μήνα που διανύουμε.
Ένα σχέδιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις και που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι η επέκταση της υπάρχουσας στήριξης για τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και μετά από μια άμεση συμφωνία, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπροσθέτως, τα € 10,9 δισ. που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δύο μεγάλες ωριμάνσεις ομολόγων που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Και οι δύο πληρωμές αφορούν δάνεια της ΕΚΤ, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα. Η πρώτη πληρωμή θα ανέρχεται στα €3,5 δισ. και η δεύτερη στα €3,2 δισ.
FT.COM
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: